Просветни радници не желе исплату “помоћи” већ заосталих дуговања

Најава председника Србије Александра Вучића да је одлучио да „обрадује“ запослене у просвети са 10.000,00 динара једнократне новчане помоћи, показује укупан однос државе према просвети као најважнијем систему на којем се темељи будућност, развој и постојаност сваке земље, сматра Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Foto: Canva

Он подсећа да је синдикат ком припада кроз три штрајка у марту и масовно окупљање 17. марта 2022. године исказао своје незадовољство одлукама и поступањима надлежних према целокупном образовном систему и запосленима.

– Наш захтев за исплату износа од 20.000,00 динара (што је трећина дуга према запосленима у просвети) до краја марта је био врло реалан. Ако је давање ових 10.000,00 динара први корак у решавању дуга од 60.000,00 динара који постоји, онда то поздрављамо, али треба истаћи да од  Владе Републике Србије нити смо тражили, нити очекујемо исплате било какве помоћи, већ заосталих дуговања.

Он је истакао да се просветни радници надају да ће нова Влада Републике Србије имати слуха и отворити социјални дијалог што пре.

– Подсетићемо да је, повећањем зарада од 7% у јануару 2022. године, однос минималне зараде према заради наставника дошао на однос испод 1:2 (35.012:66.960), а  Унија синдиката просветних радника Србије се већ 23 године залаже за однос 1:3, јер платни разреди нису заживели и питање је када ће.

Аџић тврди да све ово показује колико је оправдан захтев Уније синдиката просветних радника  Србије о још једном ванредном повећању зарада од 12% у овој години, као и договор о исплати преосталог дуга од 50.000,00 динара.  

Унија синдиката просветних радника Србије очекује од нове Владе Републике  Србије и Министарства просвете да ће бити одговорнији у погледу доношења одлука и решавања дугогодишњих проблема који се у образовном систему само нагомилавају, а не решавају.