Просветни радници обустављају рад 1. децембра

22 новембра, 2022

Чланови Независног синдиката просветних радника Војводине донели су одлуку да, због насиља над запосленима у образовању, обуставе рад 1. децембра.

Како је саопштио тај синдикат, једнодневни штрајк се организује у знак солидарности и подршке жртвама насиља на радном месту.

Исту одлуку донели су и сви чланови Уније синдиката просветних радника Србије.

“Захтевамо од Министарства просвете да у наредних недељу дана закаже радни састанак са представницима синдиката о неодложним изменама законске регулативе која треба да обезбеди већу заштиту запослених у образовању. У супротном, акције ће бити вишедневне и директније”, наводи се у саопштењу НСПРВ.

Истиче се да су потребне јасне и прецизне казне за насилнике, без обзира да ли је реч о насиљу ученика, родитеља, медија, руководства школе, колега према наставнику.

“Неопходно је Кривичним закоником јасно дефинисати најстроже санкције за све оне који су извор насиља ка запосленима у образовању, а због везе са радом у образовној установи”, стоји у саопштењу.

Додаје се да је неопходно поново размотрити питање оцене из владања, као и питање поправљања оцене из владања онима који су се више пута непримерено понашали и да је неопходан отворен дијалог наставника, психолога, педагога, људи из институција државе како би се нашла правична решења и за ово питање.

Синдикат сматра да је нужно мењати и законску регулативу при пријавама против запослених у образовању.

“Ми радимо јавни посао и сматрамо да је непримерено да надлежне инспекције поступају по анонимним пријавама против наставника и других запослених у систему образовања. Пракса подношења лажних пријава је постала све учесталија и представља наставак насиља према запосленима”, наводи се у саопштењу.

“На крају, или на почетку, неопходно је да Министарство престане са гомилама испразних фраза које не производе никакво дејство већ да заиста искористи све ресурсе како би проблем насиља у школама коначно био решен”, сматрају у синдикату.

Непосредан повод за штрајк је случај професорке енглеског језика Техничке школе у Трстенику, којој су ђаци 9. новембра на часу измакли столицу, након чега је она пала, док су је ученици снимали и смејали се. Потом су тај снимак објавили на друштвеним мрежама.

Извор: 021.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Просветни радници обустављају рад 1. децембра"

  1. Marina каже:

    I treba da štrajkujete zbog svake vrste nasilja koji trpite. Vaš poziv mora da povrati nekadašnji ugled i poštovanje, inače nam deca propadoše do kraja. Samo, da li vam je nekada palo na pamet profesori i nastavnici, ne da štrajkujete već da solidarno zatražite od vlasti da se novim propisima i zakonom omogući adekvatno kažnjavanje đaka nasilnika i efikasna zaštita đaka koji trpe nasilje? Vi trpite nasilje i nije vam svejedno niti imate bilo kakvo opravdanje za to, niti ga ima. Kad je vršnjačko nasilje u pitanju, vi malo zatvorite jedno oko pa baš i ne vidite dobro, sve dok roditelji burno ne reaguju i slučaj dospe u javnost. E, kad to rešite na nivou škole, onda ćete rešiti i vaš problem.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама