Proverite da li dete razlikuje crvenu i žutu, jer je to veoma važno za trogodišnjaka

april 8, 2021

Roditelji često imaju nedoumicu da li je njihov mališan zakasnio sa učenjem boja, što je zapravo priča o kognitivnom razvoju u koju se uklapa pravovremeno imenovanje crvene i žute nijanse.


To su boje koje bi već trebalo da razlikuje trogodišnjak, jer u tom uzrastu njegova percepcija počinje da se razvija.

Zato je tada sasvim očekivano da vaše dete ume da razvrstava igračke u žutoj ili crvenoj boji, da razlikuje nijansu banane od paradajza i slično. Kada mu dodajete neke predmete u tim bojama, naglas mu ponovite: “Ovo je crvena majica” ili “Evo ti žuta igračka”.

Donesi mi žutu igračku i crvenu majicu!

Stručnjaci kažu da bi odmah potom trogodišnjak mogao da nauči da imenuje zelenu i plavu, a tek potom je spreman za upoznavanje i identifikaciju ostalih tonova. Ali, tek kada ste sigurni da je naučio ove četiri boje, možete da krenete da ga upoznajete sa ostalim i tako radite na razvoju njegove percepcije.

Vrlo je važno da se sa tim ne žuri, jer mališan mora prvo da se fokusira na osnovne boje, da bi mogao da se uključi u prepoznavanje ostalih.

Da bi učenje bilo zanimljivije i bez stresa, uvedite ga tokom igre, pa tako razvrstavajte sa detetom igračke po bojama, koristite plastelin, crtajte, bojite, pravite voćnu salatu po nijansama. Ovo može da bude veoma zabavno i da i vas opusti.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama