Proverite da li je vaše dete natprosečno inteligentno

22 novembra, 2015

Naučnici smatraju da se natprosečna inteligencija na vreme otkrije kod samo tri do pet odsto nadarene dece, iako već u tri godine pokazuju nedvosmislene znake koje bi roditelji trebalo da prepoznaju.
dete
Naime, veoma je važno da roditelji na vreme uvide da njihovo dete poseduje natprosečnu inteligenciju, kako bi mu pomogli da izbegne trnovit i haotičan životni put kojim često prolaze neotkriveni genijalci. Jer, zaista nije lako kada osećate da ste drugačiji od svojih vršnjaka a ne znate zašto?
Stoga ako primetite da vaš osmogodišnjak rezonuje kao da ima deset i više godina, da kao od šale rešava matematičke probleme namenjene daleko starijoj deci, svi su izgledi da je mali “vunderkind”. Takvo dete veoma rano i lako nauči da govori i rečnik mu je neobično bogat.
Kada krene u školu, uglavnom se na časovima dosađuje, pravi pometnju ili se povlači u sebe, jer brzo shvata sve što učiteljica predaje. To, nažalost, ne znači da će ono uspešno završiti školovanje.
Mali genijalac retko pokazuje zainteresovanost za ono što voli većina njegovih vršnjaka, radije se druži sa starijima, neobično je pronicljiv i oštrouman za svoj uzrast, rado iznosi mišljenje o osobama iz svog okruženja, ali teško sklapa prijateljstva i veoma ga pogađa svaka nepravda.
Nadareno dete često postavlja isuviše ozbiljna i zbunjujuća pitanja o životu. Ukoliko ste kod svog mališana primetili ove osobine, obavezno se posavetujte s dečjim psihologom. Ako psihološko testiranje otkrije da njegov IQ premašuje 125, u poređenju sa 100 koliko u proseku iznosi kod njegovih vršnjaka, više nema nikakve sumnje i roditelji bi trebalo da mu, u saradnji sa stručnjacima, pomognu da lakše podnese svoju različitost.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Proverite da li je vaše dete natprosečno inteligentno"

  1. Koki kaže:

    Gluposti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama