Прва ноћ без маме и тате – кад је право време и како да што лакше прође

Иако сматрате да је ваше двогодишње или трогодишње дете прилично самостално, ноћ без мајке у близини могла би да буде проблематична. Чак и ако вам мајка и отац (или свекрва и свекар) често чувају дете, ноћење у њиховој кући може бити узрок нових страхова. Ипак, свако дете мора једном да искуси одсуство родитеља и што дуже одлажете такву ситуацију, биће теже.

Прво одвајање од породице не би требало да траје дуже од дан-два, а можда ће вам наши савети помоћи да “план” безбедно спроведете у дело.

Размишљајте унапред

Немојте изненадити свог малишана планом у последњем тренутку. У овом узрасту, детету треба извесно време да се припреми. Посетите бакину кућу и покажите му где ће спавати, јести и играти се. Или му све то прецизно дочарајте објашњењима, поткрепите их детаљима, охрабрујућим тоном и речима. Такође, посаветујте баку и деку (или особе код којих ће дете преспавати) како да посета протекне што безбедније и забавније.

Спакујте “утешне” стварчице

Чак и ако ће посета трајати само један дан, битно је да спакујете познате ствари које детету пружају осећај сигурности. Обавезно спакујте дететову омиљену играчку, одећу, ћебенце и остале стварчице од којих се не одваја.

Реците “ћао” уз осмех

Када остављате дете, усмерите пажњу на забаву која га чека. Ако покушате да га умирите речима: “То је само један дан и брзо ће проћи”, можете да изазовете супротан ефекат. Уколико се дете осећа пријатно у бакином и декином друштву, те не осећа вашу забринутост, биће му сасвим добро.

Победите носталгију за кућом

Позовите своје дете телефоном бар једном како бисте му показали да мислите на њега. Али, немојте га зивкати сваки час! Ако вас, пак, преклиње да га вратите кући, разговарајте са баком или деком како да му одврате мисли неком игром или другом активношћу. Без обзира на то колико ће вам бити тешко уколико ваше дете звучи несрећно, не показујте то већ га умирите речима: “Бићеш код куће када два пута преспаваш код баке.” Међутим, ако дете константно плаче, одбија да једе и спава, требало би да одете по њега. У овом случају, вашем детету је можда потребно још неко време да “сазри” да би се осећало пријатно и безбедно изван куће и ваше близине.

Договорите се око јеловника

Замолите баку да припреми омиљену храну вашег малишана и да га не форсира да “почисти” цео тањир. Стрес због удаљености од куће може да узрокује губитак апетита, па је паметније да једе колико може, а не онолико колико му је “зацртано”.

Спречите ноћне страхове

Мала деца имају бујну и активну машту, па могу да их уплаше различити звуци, почевши од шкрипе пода, врата, шумова ветра или кретања сенки по зиду. Зато, светла треба да буду упаљена у соби у којој ће малишан спавати. Обавезно понесите његов јастук, ћебенце и плишаног меду како би му окружење деловало познато и удобно. Нека бака остане са малишаном док не заспи или му може испричати причу за лаку ноћ. Такође, сасвим је у реду ако ваше дете прекорачи уобичајено време за одлазак у постељу. Не брините се због малих одступања од кућних правила. Дете неће усвојити ниједну лошу навику нити одустати од старе јер је ово ипак једнодневна (или дводневна) посета.