Prvacima i petacima nove knjige, od septembra učenje i iz digitalnih udžbenika

24 marta, 2018
Vlada Srbije dala “zeleno svetlo” zakonu o udžbenicima koji će doneti brojne novine i savremeniju nastavu. Roditeljima ušteda do 15 odsto

NA klupama učenika prvog i petog razreda od septembra će biti novi, drugačiji udžbenici, a moći će da uče i iz digitalnih knjiga. Škole će formiranjem učeničkih zadruga imati mogućnost da same, bez posrednika, nabavljaju udžbeničke komplete, što bi roditeljskom budžetu trebalo da donese uštedu do 15 odsto.
Ovo su samo neke od novina koje donosi predlog Zakona o udžbenicima, za koji je Vlada Srbije u petak dala “zeleno svetlo”, a već sledeće nedelje, po hitnoj proceduri, biće pred poslanicima.
Osim prvaka i petaka, svi ostali učenici će i dogodine učiti iz već odobrenih knjiga, iz kojih su učile i prethodne tri generacije, tako da će moći i da ih naslede od starijih učenika.
Kao jednu od najvažnijih prednosti novog zakona Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, navodi ukidanje ograničenja da udžbenici mogu da idu u učionice jedino ako su se za njih opredelili nastavnici koji predaju bar pet odsto učenika određenog razreda. Time su, napominje, sa tržišta nepravedno izbačeni mnogi izdavači koji su nudili kvalitetna izdanja. Ministarstvo prosvete u prethodnom sazivu uvelo je kvotu od najmanje pet odsto, kako bi se smanjio broj izdavača, kojih je u jednom trenutku bilo čak 78.
– Toliki broj izdavača nije realan. Na konkurs za udžbenike za prvi i peti razred, čija izrada je u proceduri, prijavilo se nešto više od 20 izdavača, sa 188 udžbeničkih kompleta – kaže za “Novosti” Vesna Nedeljković. – Pravednije je da i mali izdavači dobiju šansu, kako bismo izbegli monopol, a zdrava konkurencija povoljno će uticati i na formiranje cena.
Iz Ministarstva prosvete upozorili su škole da ne treba unapred da ugovaraju nabavku udžbenika za prvi i peti razred, jer će za te razrede biti odobreni novi udžbenici, a katalog će biti objavljen 30. aprila.
– Poslali smo dopis svim školama za prvi i peti razred. Nema logike da se naručuje nešto za šta se još ne zna kako će da izgleda i koliko će da košta – naglašava pomoćnica ministra. – Roditeljima jeste lakše da plaćaju na rate, ali oni na kraju moraju da budu obeštećeni, ukoliko bude razlike u ceni, između postojećih i novih udžbeničkih kompleta. Nije logično ni kako se nastavnici opredeljuju od kog izdavača će da naruče udžbenički komplet, kada još nisu videli ni kako izgledaju. U prvom i petom razredu biće uveden sasvim novi koncept, ishodno učenje, pa će se i udžbenici dosta razlikovati.
Iako je važeći zakon usvojen pre svega tri godine, u Ministarstvu prosvete kažu da se ispostavilo da je potrebno pojednostaviti procedure, pa je to predviđeno novim rešenjima. Dosad su udžbenici na odobravanje mogli da se predaju samo u kratkom roku, jednom godišnje, a ubuduće će moći cele godine. Biće unapređena i izrada udžbenika za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji u praksi gotovo da ne postoje. Biće drugačije uređen postupak dodele besplatnih udžbenika i poboljšana situacija kada je reč o nedostajućim udžbenicima, poput onih namenjenih nacionalnim manjinama i učenicima srednjih stručnih škola.
BESPLATNO ZA UGROŽENE
– I OVE godine biće podeljeni besplatni udžbenici za socijalno ugrožene kategorije učenika. Trudićemo se da, na osnovu ograničenog budžeta, što više dece dobije besplatne udžbeničke komplete. Snabdećemo i školske biblioteke udžbenicima koje će moći da koriste – objašnjava Vesna Nedeljković.

I. Mićević
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Prvacima i petacima nove knjige, od septembra učenje i iz digitalnih udžbenika

 1. Marija kaže:

  Samo napred! Pa ce do petog razreda da imaju dioptriju -6 u najboljem slucaju! Napred. Idemo, reforme!

 2. B kaže:

  “… u Ministarstvu prosvete kažu da se ispostavilo da je potrebno pojednostaviti procedure …” kao i za esDnevnik.

 3. Gordana kaže:

  …”Nije logično ni kako se nastavnici opredeljuju od kog izdavača će da naruče udžbenički komplet, kada još nisu videli ni kako izgledaju.”… Potpuno se slažem sa konstatacijom. A kada u ministarstvu planiraju da obezbede te udžbenike nastavnicima kako bi oni imali vremena da ih pogledaju i izaberu najbolji za svoje učenike??? Mart je pri kraju, Zakon o udžbenicima je tek prošao Skupštinu, a spisak odobrenih udžbenika izlazi 30.aprila! Kako da nabavim i pregledam SVE odobrene udžbenike, izaberem najbolji za svoje učenike, da sve to prođe kroz Savet roditelja i da onda roditelji imaju da ih plate bar u tri rate (kompleti moraju biti novi a koštaju malo manje od minimalca!)? I ova fora sa jeftinijim knjigama preko učeničkih zadruga! Cilj postojanja takvih zadruga je da se obezbede sredstva za ekskurzije i udžbenike za siromašnu decu, da učenici svojim radom obezbede sredstva i da njima raspolažu. Reći da će zadruge omogućiti 15% jeftinije knjige je obična patka. Zašto nisu pojeftinile kada je nabavka pre dve, tri godine izašla iz škola? Danas roditelji direktno nabavljaju knjige od knjižara po istim cenama kao i pre!

 4. B kaže:

  U pitanju je biznis, inače ne bi bilo toliko “izdavača”. Cirkus, poput kampanje pred izbore recimo. Da je nekom “na vrhu” stalo do nastavnika, dodelio bi mu status službenog lica, na primer. Da je nekom “na vrhu” zaista stalo do učenika, ne bi od učenika i njihovih roditelja stvarao “bele medvede” obrazovnog “sistema”, “demokratišući” sve čega se dohvati, već bi u obrazovanju bilo zaista rada i reda. Ovako je sve populistika i dil. Naravno, zahvaljujući entuzijastima, kojih još uvek ima, nije još sve propalo ovde u obrazovanju, ali upropašteno je zaista skoro sve što je valjalo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama