Првацима и петацима нове књиге, од септембра учење и из дигиталних уџбеника

24 марта, 2018
Влада Србије дала “зелено светло” закону о уџбеницима који ће донети бројне новине и савременију наставу. Родитељима уштеда до 15 одсто

НА клупама ученика првог и петог разреда од септембра ће бити нови, другачији уџбеници, а моћи ће да уче и из дигиталних књига. Школе ће формирањем ученичких задруга имати могућност да саме, без посредника, набављају уџбеничке комплете, што би родитељском буџету требало да донесе уштеду до 15 одсто.
Ово су само неке од новина које доноси предлог Закона о уџбеницима, за који је Влада Србије у петак дала “зелено светло”, а већ следеће недеље, по хитној процедури, биће пред посланицима.
Осим првака и петака, сви остали ученици ће и догодине учити из већ одобрених књига, из којих су училе и претходне три генерације, тако да ће моћи и да их наследе од старијих ученика.
Као једну од најважнијих предности новог закона Весна Недељковић, помоћница министра просвете, наводи укидање ограничења да уџбеници могу да иду у учионице једино ако су се за њих определили наставници који предају бар пет одсто ученика одређеног разреда. Тиме су, напомиње, са тржишта неправедно избачени многи издавачи који су нудили квалитетна издања. Министарство просвете у претходном сазиву увело је квоту од најмање пет одсто, како би се смањио број издавача, којих је у једном тренутку било чак 78.
– Толики број издавача није реалан. На конкурс за уџбенике за први и пети разред, чија израда је у процедури, пријавило се нешто више од 20 издавача, са 188 уџбеничких комплета – каже за “Новости” Весна Недељковић. – Праведније је да и мали издавачи добију шансу, како бисмо избегли монопол, а здрава конкуренција повољно ће утицати и на формирање цена.
Из Министарства просвете упозорили су школе да не треба унапред да уговарају набавку уџбеника за први и пети разред, јер ће за те разреде бити одобрени нови уџбеници, а каталог ће бити објављен 30. априла.
– Послали смо допис свим школама за први и пети разред. Нема логике да се наручује нешто за шта се још не зна како ће да изгледа и колико ће да кошта – наглашава помоћница министра. – Родитељима јесте лакше да плаћају на рате, али они на крају морају да буду обештећени, уколико буде разлике у цени, између постојећих и нових уџбеничких комплета. Није логично ни како се наставници опредељују од ког издавача ће да наруче уџбенички комплет, када још нису видели ни како изгледају. У првом и петом разреду биће уведен сасвим нови концепт, исходно учење, па ће се и уџбеници доста разликовати.
Иако је важећи закон усвојен пре свега три године, у Министарству просвете кажу да се испоставило да је потребно поједноставити процедуре, па је то предвиђено новим решењима. Досад су уџбеници на одобравање могли да се предају само у кратком року, једном годишње, а убудуће ће моћи целе године. Биће унапређена и израда уџбеника за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом, који у пракси готово да не постоје. Биће другачије уређен поступак доделе бесплатних уџбеника и побољшана ситуација када је реч о недостајућим уџбеницима, попут оних намењених националним мањинама и ученицима средњих стручних школа.
БЕСПЛАТНО ЗА УГРОЖЕНЕ
– И ОВЕ године биће подељени бесплатни уџбеници за социјално угрожене категорије ученика. Трудићемо се да, на основу ограниченог буџета, што више деце добије бесплатне уџбеничке комплете. Снабдећемо и школске библиотеке уџбеницима које ће моћи да користе – објашњава Весна Недељковић.

И. Мићевић
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Првацима и петацима нове књиге, од септембра учење и из дигиталних уџбеника

 1. Marija каже:

  Samo napred! Pa ce do petog razreda da imaju dioptriju -6 u najboljem slucaju! Napred. Idemo, reforme!

 2. B каже:

  “… u Ministarstvu prosvete kažu da se ispostavilo da je potrebno pojednostaviti procedure …” kao i za esDnevnik.

 3. Гордана каже:

  …”Није логично ни како се наставници опредељују од ког издавача ће да наруче уџбенички комплет, када још нису видели ни како изгледају.”… Потпуно се слажем са констатацијом. А када у министарству планирају да обезбеде те уџбенике наставницима како би они имали времена да их погледају и изаберу најбољи за своје ученике??? Март је при крају, Закон о уџбеницима је тек прошао Скупштину, а списак одобрених уџбеника излази 30.априла! Како да набавим и прегледам СВЕ одобрене уџбенике, изаберем најбољи за своје ученике, да све то прође кроз Савет родитеља и да онда родитељи имају да их плате бар у три рате (комплети морају бити нови а коштају мало мање од минималца!)? И ова фора са јефтинијим књигама преко ученичких задруга! Циљ постојања таквих задруга је да се обезбеде средства за екскурзије и уџбенике за сиромашну децу, да ученици својим радом обезбеде средства и да њима располажу. Рећи да ће задруге омогућити 15% јефтиније књиге је обична патка. Зашто нису појефтиниле када је набавка пре две, три године изашла из школа? Данас родитељи директно набављају књиге од књижара по истим ценама као и пре!

 4. B каже:

  U pitanju je biznis, inače ne bi bilo toliko “izdavača”. Cirkus, poput kampanje pred izbore recimo. Da je nekom “na vrhu” stalo do nastavnika, dodelio bi mu status službenog lica, na primer. Da je nekom “na vrhu” zaista stalo do učenika, ne bi od učenika i njihovih roditelja stvarao “bele medvede” obrazovnog “sistema”, “demokratišući” sve čega se dohvati, već bi u obrazovanju bilo zaista rada i reda. Ovako je sve populistika i dil. Naravno, zahvaljujući entuzijastima, kojih još uvek ima, nije još sve propalo ovde u obrazovanju, ali upropašteno je zaista skoro sve što je valjalo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама