Психолог о ауторитету: Ако дете страхује од родитељске казне, то није ауторитет, већ емоционална манипулација

Сувишно је да говоримо да је значајно да са дететом креирамо блиску везу. Однос пун љубави представља одскочну даску током читавог дететовог живота, али и даје смисао родитељству. Као родитељи, сигурно и сами знате колика се озбиљност и важност придају овој теми, колико о њој говоре стручњаци, медији, други родитељи… У серији текстова која ће бити пред вама, бавићемо се односом родитељ-дете и уз конкретне примере обрадити важна питања као што су: повезаност са дететом, постављање здравих граница, али и повезаност са собом.

Топлина

Желели сте да будете родитељ. Радовали сте се томе. Када се беба родила, Вашој срећи није било краја. Желели сте да учините све да усрећите и заштитите своје дете. Оно је донело Вашем животу потпуно нови облик. Потом сте се можда први пут суочили са чињеницом да детету нешто не можете да приуштите, да нисте у могућности да му нешто пружите, али и да не желите да допустите или попустите. Како је расло и почело да показује своју вољу, први пут Вас је можда рођено дете фрустрирало. Било како било, од свих обавеза које друштво намеће и свих оних које сте сами наметнули себи, прва и основна међу њима је да детету пружите топлину. То је полазна основа са којом ћете своје дете пустити у свет, да гради односе, воли и цени себе. Дати безусловну топлину значи загрлити дете и када је непослушно, бити доступан за разговор и у моментима напетости, бодрити и хвалити без обзира на дететов резултат. То значи помиловати и пружити утеху када је детету то потребно, рећи „Волим те” без обзира на све.

Ауторитет

Изградња повезаности укључује изградњу здравог ауторитета. Родитељи греше када ауторитет изједначавају са демонстрацијом моћи. Представити се као модел ауторитета не значи наређивати и насилно наметати сопствену вољу. За топао и близак однос је потребно да образложите и да будете пуни разумевања ако дете жели или мисли другачије. Зато је препорука да кажете: „Слушам шта имаш да кажеш, а саслушај и ти мене” или „Не можемо да идемо тамо зато што…” или рецимо „Разумем да то желиш, али прво ћемо…а затим то.” Дете треба да зна зашто треба да Вас послуша, али и да у супротном неће бити мање вољено. Само ће да му следује ускраћивање предмета или активности које је желело. Дете не треба да страхује од родитељске казне. То није ауторитет, већ емоционална манипулација која оставља трајне последице.

Слушање

Ако желите да дете буде сигурно у Вашу блискост, будите спремни да на томе озбиљно радите. То захтева време и улагање труда. Ако сте подразумевали да само дете треба да слуша Вас, морамо упозорити да сте у заблуди. Слушање је двосмеран процес и, колико год да је дете млађе од Вас, морате прихватити дете као равноправног саговорника. Деца осете ако није тако. Саслушајте шта дете има да саопшти, да исприча шта се десило, да подели са Вама како се осећа. То је нешто најбоље што можете да пружите у циљу изградње дететовог самопоуздања.

Шта још значи чврста веза?

Свему томе се може додати још неколико кључних ствари без којих ниједан однос не може да функционише (интимна веза, брак, пријатељство, однос брат-сестра итд.).

Искреност – бити искрен и отворен по питању изношења осећања, али и изношења критике је један од најважнијих услова ако желимо да однос „тече“ и стално се унапређује.

Доступност – веома важан фактор, посебно у ситуацијама у којима су присутне јаке емоције. Није довољно бити само физички присутан, него и емоционално доступан. Разлика је огромна. Поделити са неким свој доживљај, ма колико он био непријатан или болан, је нешто благотворно, поготово за дете.

Границе – поштовати своје и границе другог је такође предуслов за добар и дуготрајан однос. Ако особа види да не прелазите постављене границе, цениће Вас, а блискост ће желети да очува.

Подршка – сваком је потребна. Нема тог односа у ком пружање међусобне подршке није темељ. Када искрено верујемо у неког, то нам се увек двоструко враћа.

Пише: Тамара Костић, психолошкиња