Psiholog otkriva šta biva sa braćom i sestrama koji se u detinjstvu mnogo svađaju

29 juna, 2022

Česte svađe i sukobi između braće i sestara su uobičajena pojava u svakoj porodici sa više dece. Njihov oblik, intenzitet i učestalost zavise od uzrasta, razlike u godinama između dece, pola, broja dece, ali i ponašanja roditelja u ovakvim situacijama. Evo nekoliko sasvim konkretnih uputstava kako da konstruktivno reagujete u trenucima sukoba.

Sukobi slabijeg intenziteta

Ako su sukobi slabijeg intenziteta i neugrožavajući, trudite se da se ne mešate i pustite decu da sama regulišu svoje odnose. Na taj način omogućićete im da steknu značajno iskustvo u oblasti ponašanja u vršnjačkoj grupi, komunikaciji i saradnji koje će im biti dragoceno i van kuće.

Sukobi jačeg intenziteta

Kod intenzivnijih sukoba prvo prekinite svađu ili tuču, zatim sačekajte da se deca emotivno smire. To vreme iskoristite i za svoje smirivanje ukoliko ste se iznervirali ili vam je „pukao film“.

Ne ulazite u dalju intervenciju dok se emocije kod svih učesnika i vas ne stišaju, a pogotovo ne izričite odmah u afektu kaznene mere. Dalji razgovor treba da se odvija u smirenoj atmosferi i „hladnih glava“.

Utvrdite šta se dešavalo na nepristrasan način dajući svim učesnicima u sukobu priliku da iznesu svoje viđenje situacije (ne osuđujte unapred i pristrasno – „Marko, zašto mu nisi dao tu igračku kad traži. Nemamo šta dalje da razgovaramo“).

Ukažite na suštinu sukoba i zašto je svađa pogrešan pristup („Obojica ste želeli da se igrate istom igračkom u isto vreme i niste uspeli da se dogovorite tako da se sada njome ne igra ni jedan od vas, a obojica se osećate loše“).

Dajte šansu deci da sama pronađu rešenje za konflikt („Šta bi trebalo da se uradi da se više ne svađate oko ove igračke, a da obojica budete zadovoljni?“) ili vi predložite konstruktivnije oblike ponašanja u sličnim situacijama ukazujući na kompromis i uzimajući u obzir realne potrebe oba deteta ( npr. „Od sutra se prvo Jovan igra tom igračkom pola sata pa je onda daje Marku na pola sata. Sledećeg dana igračku prvo uzima Marko pola sata pa je onda dobija Jovan na pola sata. Tako ćete obojica imati priliku da se igrate bez svađe“).

Ako mislite da je potrebno, uvedite posledice: „Za danas više nema igranja ovom igračkom. Ako se ne budete pridržavali dogovorenog pravila od sutra, igračka će biti sklonjena na tri dana“.

Za kraj želim da dodam da iako su sukobi između braće i sestara često intenzivni i stresni, oni i pokazuju da su deca međusobno jako povezana. Obično posle ove faze u kojoj se ta povezanost manifestuje na negativan način sledi faza u zrelijim godinama u kojima se ona pokazuje u potpuno suprotnom svetlu – kao velika privrženost i ljubav.

Autor: Brankica Stanojević, psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama