Психолози: Родитељи обликују карактер детета

Психолози саветују родитељима да деци не деле савете о понашању него да својим примером покажу како би требало да реагују у разним ситуацијама

ДЕЦА из породица које су неговале традиционалне обичаје и празничне ритуале у одраслом добу имају израженији осећај припадности породици. Приврженији су родитељи и бољи чланови пословног тима, истичу психолози.
А што се васпитања деце тиче, стручњаци истичу да подједнако важну улогу имају оба родитеља. У том односу мајка првенствено треба да пружа нежност, подршку и разумевање. Њено понашање представља темељ за изграђивање стабилне привржености, изузетно важне и у одраслом добу, када се успостављају различити односи са другима, поготово партнерски. Отац, с друге стране, пружа модел доживљавања реалности.
Психолози такође саветују родитељима да деци не деле савете о понашању него да својим примером покажу како би требало да реагују у разним ситуацијама.
– Не решавајте проблеме свог детета, већ га усмерите да само нађе решење. Помозите му да стаса у одговорну, зрелу, сигурну, самосталну и задовољну личност, поручују стручњаци.
Извор: Новости