Дете родитељима: Тата и мама, престаните да се свађате!

10 августа, 2016

Развод је болна ствар за родитеље, али они у том болу често забораве да морају пре свега да заштите своју децу.
1336463708porodica-deca-svadjaroditel
 
Развод је болна ствар за родитеље, али они у том болу често забораве да морају пре свега да заштите своју децу. Последице по развој и одрастање малишана чији су мама и тата наставили живот одвојено могу да буду опасне. Зато је списатељица Оноре Кордер у књизи “Ако је развод игра, ово су правила” написала писмо из угла детета.
 

“Драги мама и тата,
Разумем да се нешто догађа, али не разумем шта. Живот се променио, а ја се плашим смрти и несигуран сам по питању будућности. Родитељи, ово ми је потребно:
 
*Желим да обоје будете део мог живота. Када нисам с вама, молим вас, пишите ми, зовите ме телефоном и постављајте ми питања. Када то не чините, будите укључени и када се не чујемо, јер се у супротном осећам као да нисам важан и као да ме не волите. Морам да вас видим. Издвојте време за мене, без обзира на то колико смо удаљени или колико сте заузети или сиромашни. Недостајете ми када нисмо заједно. Када вас нема на видику, помишљам да сте ме заборавили и да ме не волите.
 
*Потребно ми је да престанете да се свађате и потрудите се да се сложите једно с другим. Пронађите начин да се сложите по питањима која се тичу мене. Када се због мене свађате, мислим да сам сам нешто згрешио и осећам кривицу. Желим да осећам да је у реду да ми буде пријатно у друштву и једног и другог. Молим вас, подржите ме. Ако се будете понашали љубоморно или тужно, осећаћу се као да морам да заузмем нечију страну и да једног родитеља волим више. Потребно ми је да пронађете начин да позитивно и директно комуницирате једно са другим о мени. Молим вас, не стављајте ме између себе и не користите ме као гласника. Потребно ми је да једно о другом говорите само лепе ствари јер сам ја по пола од сваког од вас и волим вас једнако. Када говорите злочесте и непријатне ствари о мом другом родитељу, осећам да вам се не допада и да вам се због тога ни ја не допадам. Осећам и да ме стваљате између вас и терате да бирам једно од вас двоје.
 
Потребна су ми оба родитеља. Молим вас, сетите се да ја желим да обоје будете део мог живота. Рачунам на маму и тату да ме васпитавају, да ме науче шта је важно и да ми помогну када имам проблеме. Хвала вам”.
 
Срдачно,
Ваше дете

 
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама