Psiholozi otkrili karakternu crtu deteta od koje zavisi budući uspeh u karijeri

8 jula, 2016

Psiholozi su imenovali najvažniju karakternu crtu kod deteta koja će mu omogućiti da kasnije u životu postigne uspeh u karijeri.

Inspirational idea

Najvažnijim znakom da će dete biti uspešno u smislu karijere u budućnosti naučnici smatraju detetovu tvrdoglavost, koja se, prema mišljenju psihologa, mora ispoljavati u konstruktivnom ključu: kao sposobnost da se ima svoje mišljenje i da se suprotstavi nametanju vlasti.

Svoje zaključke naučnici zasnivaju na dugogodišnjem praćenju 745 dece, a koje je započeto 1968. godine. Srednji uzrast ispitanika tada je bio 11,9 godina a od njih je 49,9% ženskog pola.

Istraživanje je završeno 2008, kada je srednji uzrast nekadašnje dece iznosio 51,8 godina.

Stručnjaci su procenjivali uticaj socijalno-ekonomskog statusa roditelja, detetovog intelekta, uspeha u školi, osobina i ponašanja (pažnja, odgovornost, marljivost, optimistično i pesimistično raspoloženje, poštovanje pravila i dr.) na profesionalni uspeh i nivo primanja u odraslom dobu.

Dobijeni rezultati pokazuju jasnu vezu između odgovornosti, suprotstavljanja nametanju vlasti, te marljivosti u prošlosti i uspeha u karijeri u budućnosti.

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov

Izvor: detinjarije.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama