Отац страдале девојчице из „Рибникара“: Психотерапија деце која су претрпела трауму укључивала слушање народне музике и „повезивање са духовима преминулих другара“

„Постојао је и још увек постоји пребрз притисак да се деца врате у некакав облик наставе, активности. Већ 5. маја је издато саопштење испред директорке ОШ ‘Владислав Рибникар’ да ће у среду, по некаквом плану бити настављене активности у школи. Позвани су и родитељи и ко је желео могао је, ко не жели није морао да дође.“

Foto: Printscreen N1

Овим речима у Утиску недеље започео је своју причу Слободан Негић, отац девојчице која је убијена у масакру у ОШ „Владислав Рибникар“.

Он каже да је то код родитеља изазвало револт. Рекао је да се сви родитељи слажу да деца треба да крену у школе, али то није урађено на добар начин.

„Једино место где нисмо могли да сачувамо своје дете је школа. Нормално је да у оваквој ситуацији тражите кривца. Не бих улазио у психијатријску процену извршиоца дела, то остављам струци, али морам да кажем нешто што се догодило, јавно, јер сматрам да је говорење истине врста одговорности и да нема места избегавању чињеница.“ – рекао је Негић.

„Ја сам данас био на састанку родитеља пострадале деце и представника релевантних институција Републике Србије. Ми смо добили извештај од државног тужиоца и ту је био присутан и секретар министарства здравља и на једну констатацију и питање шта ће бити с починиоцем злочина, ја сам видео људску, искрену реакцију тог секретара да ће он учинити све да тај извршилац дела никада не напусти институције. И ја њему верујем, да постоји жеља. Али кад сам питао ко је др Ранка Радуловић, нико није знао.“ – казао је Негић и додао да је то докторка која је послата да деци и родитељима школе помогне да се суоче с траумом.

Како је објаснио, она је запослена на неуропсихијатрији КБЦ и ради у стационару. Послата је од стране Министарства здравља као неко ко треба да помогне деци и родитељима.

„Директорка школе је рекла да она раније није знала докторку Радуловић, као ни било ко од присутних на састанку данас. Питао сам да ли је она послата од Министарства здравља и добио позитиван одговор. Она је 5. маја унутар школе видела на ходнику децу која су дошла да узму ствари и међу том децом је била једна од Софијиних најбољих пријатељица. Ово све говорим с пуном одговорношћу и спреман сам да то браним на суду.“ казао је Негић и наставио:

„Др Радуловић је уз знање директорке и под окриљем школе децу увела у кабинет и пуштала им народну музику и говорила им да треба да се повежу са душама и духовима својих мртвих пријатеља. Настао је тајац кад сам то рекао на седници и ником није јасно како се то догодило.“ – испричао је отац Софије Негић у Утиску недеље и рекао да ће урадити све што је у његовој моћи да та др више не ради тај посао.

„Девојчица која је учествовала је дошла кући уплакана и у трауми, родитељи нису знали шта се догодило. Она је мами рекла да је била на сеанси и да је било одвратно, да су им пуштали музику и тражили да се повежу са душама пријатеља. Када сам то данас испричао на састанку, видео сам шок на лицима људи. То су тешка питања и ми морамо имати одговоре како се то десило. У извештају са колегијума родитеља скрајнута је јавност за овај догађај и да ја то нисам изнео данас и на том скупу, о томе вероватно никад нико не би говорио.“ – испричао је он.

Негић је рекао и да познаје децу која су претрпела трауму тог дана у школи која још увек не говоре, као и децу која не желе да се рате у школе.

У извештају који је директорка написала о напредовању деце стоји „да је у почетку било одређених проблема у комуникацији између деце и терапеута, али су ти проблеми превазиђени и успостављен је континуитет психотераписјке помоћи“.

„Ако из те реченице неко у томе види јавну намеру да се каже шта се догодило нека каже, ја не видим“, рекао је он и додао да сматра да директорка основне школе не треба више да врши ту функцију.