Otac stradale devojčice iz „Ribnikara“: Psihoterapija dece koja su pretrpela traumu uključivala slušanje narodne muzike i „povezivanje sa duhovima preminulih drugara“

„Postojao je i još uvek postoji prebrz pritisak da se deca vrate u nekakav oblik nastave, aktivnosti. Već 5. maja je izdato saopštenje ispred direktorke OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ da će u sredu, po nekakvom planu biti nastavljene aktivnosti u školi. Pozvani su i roditelji i ko je želeo mogao je, ko ne želi nije morao da dođe.“

Foto: Printscreen N1

Ovim rečima u Utisku nedelje započeo je svoju priču Slobodan Negić, otac devojčice koja je ubijena u masakru u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

On kaže da je to kod roditelja izazvalo revolt. Rekao je da se svi roditelji slažu da deca treba da krenu u škole, ali to nije urađeno na dobar način.

„Jedino mesto gde nismo mogli da sačuvamo svoje dete je škola. Normalno je da u ovakvoj situaciji tražite krivca. Ne bih ulazio u psihijatrijsku procenu izvršioca dela, to ostavljam struci, ali moram da kažem nešto što se dogodilo, javno, jer smatram da je govorenje istine vrsta odgovornosti i da nema mesta izbegavanju činjenica.“ – rekao je Negić.

„Ja sam danas bio na sastanku roditelja postradale dece i predstavnika relevantnih institucija Republike Srbije. Mi smo dobili izveštaj od državnog tužioca i tu je bio prisutan i sekretar ministarstva zdravlja i na jednu konstataciju i pitanje šta će biti s počiniocem zločina, ja sam video ljudsku, iskrenu reakciju tog sekretara da će on učiniti sve da taj izvršilac dela nikada ne napusti institucije. I ja njemu verujem, da postoji želja. Ali kad sam pitao ko je dr Ranka Radulović, niko nije znao.“ – kazao je Negić i dodao da je to doktorka koja je poslata da deci i roditeljima škole pomogne da se suoče s traumom.

Kako je objasnio, ona je zaposlena na neuropsihijatriji KBC i radi u stacionaru. Poslata je od strane Ministarstva zdravlja kao neko ko treba da pomogne deci i roditeljima.

„Direktorka škole je rekla da ona ranije nije znala doktorku Radulović, kao ni bilo ko od prisutnih na sastanku danas. Pitao sam da li je ona poslata od Ministarstva zdravlja i dobio pozitivan odgovor. Ona je 5. maja unutar škole videla na hodniku decu koja su došla da uzmu stvari i među tom decom je bila jedna od Sofijinih najboljih prijateljica. Ovo sve govorim s punom odgovornošću i spreman sam da to branim na sudu.“ kazao je Negić i nastavio:

„Dr Radulović je uz znanje direktorke i pod okriljem škole decu uvela u kabinet i puštala im narodnu muziku i govorila im da treba da se povežu sa dušama i duhovima svojih mrtvih prijatelja. Nastao je tajac kad sam to rekao na sednici i nikom nije jasno kako se to dogodilo.“ – ispričao je otac Sofije Negić u Utisku nedelje i rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da ta dr više ne radi taj posao.

„Devojčica koja je učestvovala je došla kući uplakana i u traumi, roditelji nisu znali šta se dogodilo. Ona je mami rekla da je bila na seansi i da je bilo odvratno, da su im puštali muziku i tražili da se povežu sa dušama prijatelja. Kada sam to danas ispričao na sastanku, video sam šok na licima ljudi. To su teška pitanja i mi moramo imati odgovore kako se to desilo. U izveštaju sa kolegijuma roditelja skrajnuta je javnost za ovaj događaj i da ja to nisam izneo danas i na tom skupu, o tome verovatno nikad niko ne bi govorio.“ – ispričao je on.

Negić je rekao i da poznaje decu koja su pretrpela traumu tog dana u školi koja još uvek ne govore, kao i decu koja ne žele da se rate u škole.

U izveštaju koji je direktorka napisala o napredovanju dece stoji „da je u početku bilo određenih problema u komunikaciji između dece i terapeuta, ali su ti problemi prevaziđeni i uspostavljen je kontinuitet psihoterapisjke pomoći“.

„Ako iz te rečenice neko u tome vidi javnu nameru da se kaže šta se dogodilo neka kaže, ja ne vidim“, rekao je on i dodao da smatra da direktorka osnovne škole ne treba više da vrši tu funkciju.