Пулмолог др Радосављевић: Ковид може оставити последице на дечја плућа које ће се видети за 20 година

17 септембра, 2020

Пулмолог др Татјана Радосављевић говори за дневни лист АЛО о томе какве последице ковид може оставити код деце. Она каже да вирус мора да се лечи и када су симптоми минимални, јер код деце може да дође до последица које ће бити видљиве тек у њиховој 30. или 40. години.

– Није добро да прележе ковид-19 на ногама, без обзира на то што се добро осећају и немају симптоме. Пацијент ми је било дете од 14 година које није имало никакве симптоме, али је имало промене на плућима, каже др Татјана Радосављевић.

Ретко је, готово немогуће, да се корона вирус задржи само у горњим дисајним путевима да не пређе на плућа.

Др Радосављевић каже за Ало да када су плућа још незрела и дође до упале, такво запаљење мора пажљиво да се лечи. Само једна ковид инфекција која се не третира може да оштети развој плућа код школараца којима се овај орган није потпуно развио, објашњава она.

У овом тренутку, најважније је подићи свест школараца о томе да ковид за њих није безазлен и да треба да се тестирају уколико имају било какву сумњу да су заражени.

– Тинејџери јесу бунтовни, али нису неразумни. Очекује се од родитеља, школе и здравственог система да им објасне зашто је опасно трчати, ићи у школу и бити активан док сте ковид позитивни, ма колико добро да се осећате.

Извор: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама