Пустите децу да се досађују

март 9, 2015

Дуго је важила прича да децу треба стимулисати што је могуће више, да што их ви више форсирате, шаљете их на најразличитије активности, боље ће им у животу бити јер ће више тога умети. Сад, за децу јесте корисно да науче што више, али је претерано форсирање контрапродуктивно.
Није никаква реткост да амбициозна мама упише дете и у музичку школу, и у балетску школу, и на два језика, и на неки спорт, и на још понешто. У принципу, јесте добро за дете да научи што више тога, и деца, нарочито она интелигентна, јесу веома радознала, али их ипак не треба преоптерећивати.
Нарочито је опасно префорсирати их у раном узрасту. Уколико их излажете сувише разноликом окружењу, уколико покушавате да их научите јако много различитих ствари, ви им, истовремено, непрестано стављате до знања колико заправо мало знају, што и те како може да буде демотивишуће за дете.
199677_181760991870177_1997324_n
Поред тога, претерана ангажованост на превише различитих страна не допушта деци да се досађују – а деци је, веровали или не, неопходно да се бар повремено досађују, јер од тога постају самосталнија и креативнија. Ако су стално затрпана новим садржајима које морају да савладају, долази до презасићења, и дете губи интересовање за било шта, а о пориву да покуша да и само нешто створи нема ни говора. Плус, ако им направите тачну сатницу кад ће шта да раде, деца немају прилику да науче да сама организују сопствено време. Њихов мозак ће, сасвим могуће, похранити велики број података, али ће израсти у особу која није способна за самосталне пројекте нити за стварање, већ само може да одради оно што јој други задају.
Зато, оставите детету довољно времена да може и да се досађује. Подстичите његова интересовања, наравно, али нека увек има времена и за игру и досаду – а кад се на досаду пожали, немојте му ви увек налазити занимацију, већ га подстакните да је нађе само. На тај начин, ваш малишан израшће у здраву, јаку, самосталну и креативну личност – у суштини много корисније за њега него да буде физички здрава ходајућа енциклопедија која свира и два инструмента и говори неколико језика, али нема у себи ни трунке самосталности ни креативности.
 
Извор: http://www.svetosavlje.org/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама