Рационализација мрежа школа – списак

9 фебруара, 2017

Број ученика у Републици Србији, у основном образовању и васпитању, константно и уједначено опада. У односу на школску 2000/2001. годину  данас имамо чак 150 хиљада ученика мање. Истовремено, уочава се тренд повећања броја деце обухваћене предшколским васпитањем и образовањем. Одавно је познато да многе школе имају мало ђака, а много квадрата, и обрнуто.
Имајући све то у виду сагледали смо могућности и потребе, и водећи се чињеницом да су све то наша деца, од предшколаца до студената, од предшколског до високог образовања у сарадњи са Градом Београдом донели смо решења о оптимизацији.  При доношењу одлуке водили смо превасходно рачуна о интересима деце, и потребама које су школе у обавези да им пруже.
Радна група Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Београда изашла је у јавност са првим предлозима.

Прочитајте и Pored novčane kazne, predviđena je i prekršajna ili krivična odgovornost za roditelje

ОПШТИНА НОВИ БЕОГРАД

 1. ОШ „Ратко Митровић“ и ОШ „Ђуро Стругар“ остају у својим зградама, а да вишак простора уступе  ПУ „11 април“ ( ОШ „Ратко Митровић“: Приземље зграде – ОШ 6 учионица, администрација, фискултурна сала;  ПУ „11 Април“ 6 групних соба, прихватна кухиња. Спрат – ОШ 6 учионица; ПУ 2 групне собе. ОШ „Ђуро Стругар“: Приземље зграде – ОШ 6 кабинета, свлачионице и фискултурна сала; ПУ 11 групних соба, прихватна кухиња. I Спрат зграде – ОШ; II Спрат зграде – ОШ; (сада је ту Политехника која се измешта).
 1. Графичка школа, Нови Београд

Одлучено је да се Графичка школа на Новом Београду комплетно реновира, али у две фазе па ће наредну школску годину ученици похађати у делу школе у којем радови не буду извођени. Када радови буду завршени, с обзиром на то да школа располаже са 8.600 квадрата, a план је да  школе у наставној 2018/2019. Буде стављен на располагање Политехничкој и Високој школи струковних студија-Београдска политехника.

 1. Образовни центар, Нови Београд

Три средње школе трансформишу се у један моћан и модеран образовни центар укрупњавањем ресурса, то су Техничка школа Нови Београд, Политехника и Техничка школа „Змај“ . Све три школе настављају рад као једно правно лице Политехника, а настава ће се изводити у  Техничкој школи и Техничкој школи „Змај“.  Ослобођени простор који сада користи Политехника у Основној школи  „Ђуро Стругар“ биће адаптиран за потребе вртића, док ће други простор Политехнике у Студентском центру бити дат на располагање Музичкој школи „Станислав Бинички“. Образовни профил Златар из Политехнике премешта се у Техноарт.
 
ОПШТИНА САВСКИ ВЕНАЦ

 1. Школи „Стефан Дечански“ која у текућој радној години има 177 ученика, припаја се интернет школе „Радивој Поповић“ из Земуна. Двориште ОШ „Стефан Дечански“ биће у потпуности адаптирано и прилагођено потребама ученика.
 2. ОШ „Стефан Немања“ , адаптација приземља за  2 вртићке групе, чији би капацитет био укупно 50 места. Вртић би користио капацитет постојеће школске кухиње.
 3. ОШ „Војвода Мишић“ адаптација приземља за 2 вртићке групе, чији би капацитет био укупно 50 места. Вртић би користио капацитет постојеће школске кухиње.
 4. ОШ „Радојка Лакић“ адаптација  приземља за 2 вртићке групе, чији би капацитет био укупно 50 места. Вртић би користио капацитет постојеће школске кухиње.
 5. ОШ „Исидора Секулић“  адаптација приземља за 2 вртићке групе, чији би капацитет био укупно 50 места. Вртић би користио капацитет постојеће школске кухиње.

 
 
ОПШТИНА ЗЕМУН
Простор интерната школе „Радивој Поповић“ биће адаптиран за потребе  ПУ „Др Сима Милошевић“ (до 500 места за вртиће)
 
ОПШТИНА СТАРИ ГРАД

 1. Основна школа „Стари Град“ из године у годину уписује све мањи број ученика. У текућој години има 190 ученика, од којих 62 ученика није са општине Стари Град. Ученици ове школе ће бити размештени у друге школе. Одлуку о избору школе донеће родитељи, у складу са интересима деце и но уважавање безбедности деце. Родитељи бирају где ће децу уписати, која највише одговара интересу деце односно организацији њиховог радног дана.   У објекат садашње школе ће у следећој радној години бити смештени ученици Спортске гимназије, као и ученици балетске школе који користе простор фискултурне сале и 1 учионице. На овај начин би био решен проблем ученика Спортске гимназије који су у изнајмљеном простору Војне гимназије. Осим тога, уштедеће се 6 милиона динара за грејање као и 5 милиона динара на закуп сале за физичко васпитање, јер до сада Спортска гимназија користила простор Војне гимназије али без фискултурне сале. Са друге стране Војна гимназија моћи ће да функционише у пуном капацитету.

Прочитајте и Šarčević: Rasterećenje đaka jedna od glavnih teza novog zakona

ОПШТИНА РАКОВИЦА/ЧУКАРИЦА

 1. Ученици ОШ „Владимир Роловић“- подручно одељење у Кијеву од наредне школске године похађаће матичну школу уз обезбеђен превоз школским аутобусима. Објекат у Кијеву ће бити адаптиран за децу ПУ Раковица, капацитет 210 места. На овај начин би била смањена листа чекања на општини Раковица, где је у текућој радној години неуписане деце са приоритетом 270.
 1. Машинска школа „Радоје Дакић“ и Техничка школа Железник

Техничка школа Железник постаје део Машинске школе „Радоје Дакић“. Настава ће се изводити у Машинској школи која има довољне капацитете и која ће бити правни следбеник. Такође, у Машинској школи део простора биће адаптиран за потребе Завода за урбанизам и Завода за изградњу града. Ослобођени простор школе у Железнику биће распоређен у складу са будућим потребама. Просторије у којима се сада налазе заводи у Палмотићевој улици биће дате Биолошком факултету.
*У току је и рад на обезбеђивању додатног простора за факултете пре свега Географски, Факултет безбедности и факултете са ИТ смеровима ( математички, ЕТФ…)
 
ОПШТИНА ЗВЕЗДАРА

 1. Део приземља школе 1300 Каплара преуредиће се за потребе 2 вртићке групе у ПУ Звездара. Вртић би користио капацитет школске кухиње.
 2. Грађевинско техничка школа „Бранко Жежељ“, Грађевинска школа, (Звездара)

Од Грађевинско техничке школе  „Бранко Жежељ“ и Грађевинске школе биће формиран модеран центар грађевинске струке који ће на једном месту објединити образовне профиле из ове области, што даје боље услове за унапређење и развој. Правни следбеник је Грађевинско техничка школа „Бранко Жежељ“. Због целисходности практичне наставе радионице Грађевинске школе у Хајдук Станковој број 2 постаће део центра, док ће део простора школе, учионица, кабинета, бити уступљен Техноарту за смештај профила Златар, а део простора за потребе предшколске установе Звездара.
 
ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА

 1. Део приземља ОШ „Јован Цвијић“ биће адаптиран за 3 вртићке групе ПУ „Бошко Буха“ Палилула. Вртић би користио капацитет школске кухиње.

Прочитајте и Velike probleme kod novog ZOSOV-a pravi odredba o mobilnom telefonu

ОПШТИНА ВОЖДОВАЦ
Имајући у виду да у Школа за дизајн текстила располаже са много већим простором него што је школи потребно, а да истовремено ученици Техничке школе за дизајн коже раде у веома лошим условима, донета је одлука о спајању те две школе. Том одлуком пре свега ученицима школе за дизајн коже биће омогућени  бољи услове за учење и практичну наставу. Тренутно  део наставе изводе на Старом сајмишту, у веома лошим условима. С обзиром на то да је планирана изградња меморијалног центра тај простор у будућности не би ни могли користити. Салу за физичко више неће изнајмљивати па ће уштеде на закупу бити око 850 хиљада динара годишње.
Извор: http://www.mpn.gov.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Рационализација мрежа школа – списак

 1. Рад каже:

  Ово само за БГ? Шта се дешава на локалу.поготову руралном? Да ли и ко на томе шта ради?

  1. Nenad каже:

   Nisu u stanju 20 i kusur godina da donesu Pravilnik o CENUS-u, običan podzakonski akt, a i to kad urade, bude nakaradno. Kako će uraditi ovako ozbiljan i opsežan akt. S druge strane, lokalne samouprave su te koje bi trebalo da izvrše racionalizaciju, uz saglasnost Ministarstva, a tamo kadra za takve stvari jednostavno nema. Ako ovome dodamo i dnevnopolitička dešavanja i odlaganja niza mera zbog straha od pada rejtinga i popularnosti, možemo biti sigurni da će ovo biti jako spor i dugotrajan posao. I veom aloše odrađen, to je sigurno.

 2. Stojan каже:

  Da li ima pismenih u ovoj radnoj grupi?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама