Рад наставника ће вредновати ДИРЕКТОР

23 августа, 2017

САОПШТЕЊЕ УСПРС
Данас је у Влади Републике Србије одржан дуго очекивани састанак председнице Владе РС, Ане Брнабић, ресорног министра, Младена Шарчевића и председника репрезентативних синдиката просвете.
Унију синдиката просветних радника Србије представљала је Јасна Јанковић.
Теме су биле Нацрт Закона о запосленима у јавном сектору и материјални положај запослених у образовању.
Што се тиче самог Закона, он је један у низу који би требало да се донесу до краја календарске године. Чуло се, оно што већ одавно знамо, да платни разреди одговарају највише просвети, јер је она и даље на репу свих повећања и бољитка. На жалост, нејасно је на који начин ће нам овај Закон поправити материјални положај, када у њему нема јавних предузећа, агениција, војске, полиције, безбедоносних служби, судства, јавне управе…а сви они чекају своје посебне законе.
Покренута је и тема награђивања према раду и начини да се то спроведе у дело, а да се касније и на основу тога праве разлике у примањима. Осим оцена директора, о томе ко ради квалитетно, а ко не и екстерног вредновања школа, тренутно нема других алата. Ако се нешто у Закону не промени, јасно је да то неће бити директорске оцене, него уцене, а они које власт воли опет ће добијати четворке.
Пошто зараде неће бити никоме смањене, онда је јасно да ће и даље доктор наука који ради у школи, моћи само да сања плату чистачице у ЕПС-у или Србијагасу.
До краја године биће укинут Закон о смањењу зарада у јавном сектору, бар је тако данас најављено, што значи да ће се сви запослени у јавном сектору, као и пензионери, вратити на ниво из октобра 2014. године. На жалост, за нас је то слаба утеха, јер смо и тада били далеко испод републичког просека. Влада РС сматра да је просвети враћено 98,2% оног што је узето, па је извесно само повећање од 0,2%. Разматра се могућност да се до краја године повећа цена рада, највише просвети, чиме би се смањило велико заостајање за осталима из јавног сектора. На жалост, то није потврђено, нити је прецизирано колико би повећање могло да износи.
Ако постоји било шта позитивно што се данас десило, то свакако јесте комуникација, разговори, предлози и размена мишљења. Све друго је очекивано, јер новца за нас нема.
Добро се организујте 1. септембра, јер то ће бити тек почетак не само нове школске године, него и борбе за бољи Закон о запосленима у јавном сектору, као и већег издвајања за образовање у новом буџету.
У Београду, 23. августа 2017.
ИНФО УСПРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Рад наставника ће вредновати ДИРЕКТОР

 1. Zlajka каже:

  Krasno. Ako me direktor gotivi biće ekstra, a ako se ne mirišemo dobijam 0.

 2. Fedor каже:

  Direktori još nisu polagali za licence.

 3. Marina каже:

  Kako moze da ocenjuje rad hemicara,fizicara,biologa neko ko je direktor,a do stupanja na funkciju predavao fizicko ili likovno?Pitanje je da li bi za peticu,ili uopste, uradio test iz ovih predmeta.Isto se odnosi i na likove iz eksterne.

  1. Natasa каже:

   Cemu strah? Lose predavanje moze dobiti razne ocene, dobro je uvek i za svakog samo dobro.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама