Rad nastavnika će vrednovati DIREKTOR

23 avgusta, 2017

SAOPŠTENJE USPRS
Danas je u Vladi Republike Srbije održan dugo očekivani sastanak predsednice Vlade RS, Ane Brnabić, resornog ministra, Mladena Šarčevića i predsednika reprezentativnih sindikata prosvete.
Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije predstavljala je Jasna Janković.
Teme su bile Nacrt Zakona o zaposlenima u javnom sektoru i materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.
Što se tiče samog Zakona, on je jedan u nizu koji bi trebalo da se donesu do kraja kalendarske godine. Čulo se, ono što već odavno znamo, da platni razredi odgovaraju najviše prosveti, jer je ona i dalje na repu svih povećanja i boljitka. Na žalost, nejasno je na koji način će nam ovaj Zakon popraviti materijalni položaj, kada u njemu nema javnih preduzeća, agenicija, vojske, policije, bezbedonosnih službi, sudstva, javne uprave…a svi oni čekaju svoje posebne zakone.
Pokrenuta je i tema nagrađivanja prema radu i načini da se to sprovede u delo, a da se kasnije i na osnovu toga prave razlike u primanjima. Osim ocena direktora, o tome ko radi kvalitetno, a ko ne i eksternog vrednovanja škola, trenutno nema drugih alata. Ako se nešto u Zakonu ne promeni, jasno je da to neće biti direktorske ocene, nego ucene, a oni koje vlast voli opet će dobijati četvorke.
Pošto zarade neće biti nikome smanjene, onda je jasno da će i dalje doktor nauka koji radi u školi, moći samo da sanja platu čistačice u EPS-u ili Srbijagasu.
Do kraja godine biće ukinut Zakon o smanjenju zarada u javnom sektoru, bar je tako danas najavljeno, što znači da će se svi zaposleni u javnom sektoru, kao i penzioneri, vratiti na nivo iz oktobra 2014. godine. Na žalost, za nas je to slaba uteha, jer smo i tada bili daleko ispod republičkog proseka. Vlada RS smatra da je prosveti vraćeno 98,2% onog što je uzeto, pa je izvesno samo povećanje od 0,2%. Razmatra se mogućnost da se do kraja godine poveća cena rada, najviše prosveti, čime bi se smanjilo veliko zaostajanje za ostalima iz javnog sektora. Na žalost, to nije potvrđeno, niti je precizirano koliko bi povećanje moglo da iznosi.
Ako postoji bilo šta pozitivno što se danas desilo, to svakako jeste komunikacija, razgovori, predlozi i razmena mišljenja. Sve drugo je očekivano, jer novca za nas nema.
Dobro se organizujte 1. septembra, jer to će biti tek početak ne samo nove školske godine, nego i borbe za bolji Zakon o zaposlenima u javnom sektoru, kao i većeg izdvajanja za obrazovanje u novom budžetu.
U Beogradu, 23. avgusta 2017.
INFO USPRS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Rad nastavnika će vrednovati DIREKTOR

 1. Zlajka kaže:

  Krasno. Ako me direktor gotivi biće ekstra, a ako se ne mirišemo dobijam 0.

 2. Fedor kaže:

  Direktori još nisu polagali za licence.

 3. Marina kaže:

  Kako moze da ocenjuje rad hemicara,fizicara,biologa neko ko je direktor,a do stupanja na funkciju predavao fizicko ili likovno?Pitanje je da li bi za peticu,ili uopste, uradio test iz ovih predmeta.Isto se odnosi i na likove iz eksterne.

  1. Natasa kaže:

   Cemu strah? Lose predavanje moze dobiti razne ocene, dobro je uvek i za svakog samo dobro.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama