Радови наших колега: Предлог организације приредбе

29 јануара, 2020

Колегиница из Словеније, Тадеја Богдан, шаље нам опис организације приредбе у њеној школи, под називом Играј се са мном.

У оквиру отварања међународне изложбе „Играј се са мном“ у ОШ Сречка Косовела у Сежани (Словенија) имали смо приредбу. Такмичење „Играј се са мном“ већ дванаест година организује Центар Јанеза Левца у Љубљани (школа за децу с посебним потребама). На овогодишњи конкурс стигло је око 7000 цртежа различитих техника. Из наше школе изабрали су рад ученика 1. разреда, те му је уочи приредбе директорка наше школе уручила похвалницу.

Увод

Приредба „Играј се са мном“ први пут је организована пре три године на моју иницијативу. Тада сам радила у продуженом боравку те сам хтела код деце да пробудим жељу за наступањем јер је то, по мом мишљењу, важно из различитих разлога. Упркос томе што тренутно радим у јутарњим часовима, још увек сам организатор приредбе. На приредби је ове године наступило око 130 ученика из шест одељења (од 1. до 4. разреда). Наступ су припремили под менторством учитељица продуженог боравка. Код организације приредбе мора се одредити циљ приредбе, место и време извођења, децу која наступају, сниматеља, фотографа те некога ко ће се побринути за озвучење и музику.

Текст за најаву приредбе

С вама, учитељима, волела бих да поделим текст за најаву приредбе у нади да ће помоћи некоме од вас.

Приредбу су водиле ученице виших разреда Аурора и Глориа.

Аурора: (Дотрчи с лоптом у руци и не види присутну публику) Глориа! Играј се са мном! (Једна другој додаје лопту).

Глориа: (Спази публику.) Аурора? Чини ми се да нас гледају.

Аурора: Ко? (Погледа према публици.) Упс!

Глориа: (Неугодно јој је.) Добро вече!

Аурора: (Збуњено погледа публику, па Аурору.) Добро вече! (Непријатан тренутак. Спусте лопту и ухвате се за руке.)

Глориа: (Упита Аурору.) Аурора, зашто су у они овде?

Аурора: Мислим да се данас одржава приредба Играј се са мном.

Глориа: Аха, то је приредба у којој би требало и ми да учествујемо?

Аурора: (Климне и збуњено се насмеје према публици.)

Глориа: (Накашље се и брзо снађе) Добро дошли. Драго нам је да сте дошли на приредбу у којој ће се заређати игра, песма, плес и рецитације. (Погледа према певачком збору и одахне). Дечји певачки збор нестрпљиво чека свој наступ. Послушајмо их!

Аурора: Извините, одмах се враћамо!

Наступ певачког збора.

(Аурора и Глориа врате се на позорницу овог пута као водитељке. У рукама држе микрофон и текст.)

Глориа: Јесте ли осетили надолазеће пролеће? Дочарали су га наши првачићи уз сноп пролећних песама. Захваљујемо се Дечјем певачком збору ОШ Сречка Косовела. Већ трећу годину за редом учествују у пројекту „Играј се са мном“, који својим активностима подстиче социјалну интеграцију деце, младих и одраслих особа с посебним потребама те већинске популације свих генерација.

Аурора: У школи смо угостили путујућу изложбу ликовних дела 12. међународног ликовног конкурса „Играј се са мном“. Изложба је гостовала у разним школама, вртићима, књижарама, центрима за младе и другим установама широм Словеније и у иностранству. Из наше школе су за на изложбу изабрали рад једног првака. Позивамо директорку школе да нам се придружи и ученику уручи посебно признање.

(Глориа да микрофон директорки која поздрави присутне и уручи посебно признање ученику. Аурора и Глориа сачекају да директорка врати микрофон и врати се на своје место.).

Глориа: Прваци воле да цртају, али данас ће нас развеселити песмом и плесом. Хајде да их једним аплаузом охрабримо и позовемо на позорницу.

Песме и плес

(Аурора и Глориа приближе микрофон.)

Аурора: Ученици другог разреда су се озбиљно примили за рецитацију.

Глориа најављује песмице и рецитације.

Аурора: Данашњи сусрет је намењен дружењу свих људи без обзира на старост, образовање и друге социјалне или културне специфичности.

Глориа: Певати волимо сви, и стари и млади. Песма отвара наша срца. Уз песму прихватамо и дајемо. Иако су границе држава зацртане, богатство њених брда, планина и долина је дато је свима без обзира на старост, националност, уверење. Због ширине неба и пространства осећамо се сви једнако прихваћени.

Песма

Аурора: Ученици другог разреда заиграће одломак из игроказа „Трије метуљи“. Песмом о дуги која лепо сажима поруку данашње вечери, завршиће наш сусрет. Дуга нас као шарен лук окружује, док заправо представља одраз наших жеља, очекивања и нада. Желимо љубав, очекујемо да нас други прихвате такве какви јесмо и надамо се да ћемо заједно изградити бољи свет.

Глориа: У име свих који су данас наступили и у име њихових ментора желимо да вам се захвалимо те вас позивамо на идући сусрет на којем ћемо заједно певати, плесати, рецитовати и … играти се….  Аурора, ухвати ме! (Глорија и Аурора се играју.)

Аурора: (Пре одласка поздрави.) Довиђења, до поновног сусрета!

Плес и песмица

ЗАКЉУЧАК

Деца воле да наступају, зато им дајмо прилику! Неки од њих можда знају да саставе и своју кореографију за плес, треба им само мало помоћи или подстицаја. Помозимо им у развијању креативности, јединствености и позитивним искуствима у одрастању.

Тадеја Богдан, учитељица из Словеније

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама