„Рангирање школа ићи ће и кроз финансије. Екстерно вредновање ћемо појачати"

22 октобра, 2017

Реформе у образовању су видљиве, а законима је донета широка основа да се крене у квалитетније образовање, изјавио је данас ресорни министар Младен Шарчевић на састанку са директорима свих предшколских и школских установа на KиМ.
Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић рекао је да српско образовање на KИМ има извесност и да ће остати у форми институционалног организовања, какво има данас, у склопу система и уз подршку Републике Србије.
Шарчевић је на састанку рекао да у образовању бити редизајнирано све од покрета горана, исхране у школама, туризма, до других ствари.
Најавио је и реформисање Министарство просвете, тако што ће се увести систем квалитета и веће ефикасности у раду.
“То прати и бољи стандард запослених у образовању, измене наставних планова и програма, као и комплетно нови систем дигитализације у школама. Све се то дуго чекало. Сам почетак системског закона говори о промени учења, начина рада, наставе”, рекао је Шарчевић.
Улога директора, истиче Шарчевић, биће значајније боља него што је била, јер, како сматра, ако је директор добар – и установа је добра.
Он је додао и да ће плата директора по каталогу занимања бити у рангу редовног професора на универзитету.
Објаснио је и да нови закон о образовању на први поглед даје велика овлашћења министру, “али само као филтеру”, док ће демократска воља колектива остати као до сада.
Шарчевић је прецизирао да ће министар контролисати како се школе крећу и како то поправити.
Министар каже да ће он “најмање бити бирократа” и да ће директорима заиста дати одрешене руке да се баве уређивањем својих установа, као што је избор уџбеника, календар…
Ако се жели квалитет, онда, како сматра министра, први човек мора тај квалитет да заслужи и да спроводи, а истиче да ће врло брзо интерес сваког колектива бити такав да бира најбољег међу њима, јер, са најбољим, добиће се најбоље плате.
“Рангирање школа ићи ће на разне начине, али и кроз финансије. Екстерно вредновање ћемо појачати”, навео је министар ддоајући да ће такође у министарству бити уведен систем квалитета рада кроз ИСО стандарде.
За плате је рекао да ће бити боље како Србија буде богатија.
Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић, који је такође присуствовао састанку, рекао је да сви треба да знају да српско образовање на KиМ има извесност и да је “потпуно извесно” да ће остати у форми институционалног организовања, какво има данас, у склопу система и уз подршку Републике Србије.
“И то је нешто на шта морате да рачунате у будућности. Јасно је да нема будућности и опстанка српског народа на KиМ без онога што ви урадите за нашу децу, без бриге и васпитања, чувања деце које ви пружате у вашим установама. У наредном периоду, као влада планирамо да наставимо да улажемо у српско образовање на KиМ, како основно, тако средње и високо”, рекао је Ђурић.
Раније данас, министар Шарчевић састао се са в.д. ректором Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици Благојем Недељковићем и проректорима тог универзитета и поручио да ће држава доста уложити у тај “млади универзитет”, који је, према његовом оцени, јако битан и сврстава се у ранг шест великих државних универзитета.
“Kосовска Митровица живи од младог света, тако да овде морамо довести још компанија из ИТ сектора, морамо младим људима дати добру шансу”, истакао је Шарчевић.
Према његовим речима, састанак је био мотивациони, да се види који су све проблеми и од просторних, кадровских до свих оних других и како да се реше, а истиче да је држава видљивија и препозната више, него на другим местима, због околности у којима раде, али да то није мана.
“Ја сам овај састанак планирао још пре месец и по дана, међутим био ми је спречен улазак, тако да смо летос довели до промене у руковођењу Универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици и мислим да смо направили добар потез, јер, држава је овде видљивија”, рекаоп је Шарчевић.
Taнјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "„Рангирање школа ићи ће и кроз финансије. Екстерно вредновање ћемо појачати""

  1. ema каже:

    Prvo su napravili razdor medju sindikatima. Sad im je cilj pravljenje razdora medju skolama i, posebno, razdor u kolektivu. Njihova stara radikalska formula, zavadi ljude pa vladaj, je jedina ideja vodilja. Na tome oni lebde godinama, uvek im je uspevalo. Proces decivilizacije drustva podrazumeva zatupljivanje i zaglupljivanje prosecnog i minorizovanje inteligentnog coveka. Tu smo mi veliki problem, al evo ih, nece prestati dok nas ne sazvacu i ispljunu. Doduse, i sami smo se dobro upljuvali i degradirali, olaksali im.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама