Ранко Рајовић: Најчешће грешке које успоравају развој дечје интелигенције

16 септембра, 2015

Др Ранко Рајовић, познати стручњак за рано подстицање дечје интелигенције објашњава зашто не треба да забрањујемо деци да се играју на поду, скачу по кревету и врте се око своје осе те какве везе с интелигенцијом имају дечја колица и кашице…
11992606_10205859137931763_705841901_n„Интелигенција није наследна, наслеђује се само потенцијал који треба активирати, а у том смислу је најважнија рана стимулација у првим годинама живота детета, док највећи утицај на њега имају управо родитељи”, истиче др. Ранко Рајовић, аутор НТЦ система учења, који се примењује у вртићима и школама у 14 држава Европе.
Лекар, специјалиста интерне медицине из Србије, који се низ година бавио истраживањима у подручју неурофизиологије и неуроендокринологије, члан је међународног одбора Менса за даровиту децу и сарадник УНИЦЕФ-а, те све популарнији стручњак за рани развој интелигенције.
Ружичаста соба
Беба у првих месец дана види све мутно, као да има диоптрију +20, и примјећује једино јаке контрасте. Уместо једноличних, ружичастих или плавих ентеријера, у дечју собу требало би барем у том првом раздобљу ставити тамне завесе или тапете које ће бити контраст, поручује др. Рајовић.
Спречавање игре на поду
Док дете пуже, рукама се ослања на под, а такав притисак на длан активира одређене делове мозга који су важни за каснију интелигенцију. Неки родитељи брзо подижу дете с пода, не желе да се запрља или рукама унесе у уста неку прљавштину или нешто што нађе на поду. Но фаза пузања је јако кратка и ако се тада не догоди специфична стимулација длана, пропушта се добра прилика за развој мозга.
Забрана скакања по кревету
Неурони који не раде умиру, а управо неурони природно подстичу децу да скачу. Сваки скок помера тежиште тела у лево или десно па онда морају активирати све мишиће да би одржали равнотежу приликом повратка на ноге, а управљање тиме је активност мозга.
„Уместо да забраните детету скакање, пазите на сигурност. А ако заиста желите подстакнути развој интелигенције детета, родите му брата или сестру, јер једно дете ће скакати пет минута, а двоје ће их заједно скакати пет сати.“, поручује др. Ранко Рајовић, који напомиње да слично као скакање, делује и вртење око своје осе, након чега деца понекад и падну.
Вожња у колицима уместо ходања
Ходање је јако важно за развој мозга, а многи родитељи данас децу возе у колицима чак до четврте или пете године. Поред утицаја на когнитивни развој, дуго гурање деце у колицима доводи и до појаве равних стопала која данас има већ око 70 посто деце. Свакако би деца требало што више да ходају а идеално је, кад за то постоје услови, да ходају боса.
Предуго пасирање хране
Са жвакањем дете почиње у доби од шест месеци, а до 18 месеци требало би свакако требало прећи с кашица на чврсту храну. Важно је да жваће, да му се храна не пасира и не уситњује на мале комадиће, јер жвакање, према речима др. Рајовића, шаље импулсе у кортекс, чисти зубе, активира језик, па ће се и говор боље развити, а важно је и за имунитет.
Но чак и ако је било грешака или пропуста у првим годинама, напомиње др. Ранко Рајовић, родитељи још увек кроз различите вежбе и игре могу подстакнути развој интелигенције код свог предшколца или школарца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама