Raša Popov: Deco, ne budite nevaljali, dovoljno je nevaljalih među odraslima

22 februara, 2017

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov preminuo je 19.04.2017. u Beogradu u 84. godini.
Nagradu „Dositej Obradović” za životno delo za 2015. godinu dobio je književnik, publicista, glumac i TV novinar Raša Popov.
rasa popov
Svi koji ga pamtimo najviše po serijalu „Fazoni i fore” složićemo se da je nagrada i više nego zaslužena. Raša Popov je svojim radom i delovanjem uticao na detinjstva mnoge dece, učinio ih lepšim, veselijim, ispunio smehom i šalom. I danas, sa svojih 83 godine, harizma i ljubav prema deci ga nisu napustili.
Svoj život i celokupan rad posvetio je deci – svojoj tako što je uvek bi tu za njih, a ostaloj tako što ih je uveseljavao kroz svoje emisije i knjige. Raša Popov ima dvoje dece – Bojana, koji je sveštenik i Dijanu, ikonopisca. Kaže da im je kao deci pred spavanje pročitao 2.000 bajki, a svojim unucima do sada 500.
Ponekad je dovoljno da ga vidimo u nekoj TV emisiji ili pročitamo njegov intervju i to nam odmah ulepša dan. Tako je i nama izjava koju je dao za BGonline ulepšala današnji dan. Raša Popov kaže da deca treba da slušaju svoje roditelje, a roditelji ne smeju da ih tuku. Uvek na strani deteta, čuveni Raša sa žaljenjem primećuje da roditelji sve manje vremena provode sa svojom decom i evo šta poručuje roditeljima:

„Dete veruje da mu je roditelj najbolje i najslađe društvo. Neki roditelji govore kako nemaju vremena i potcenjuju detetovu želju da što više bude sa mamom i tatom. Roditelj treba da je detetu najbolji drug. Budite drugovi svojoj deci, to im je potrebno. Sećam se jedne fotografije šume i oca sa troje dece na njoj. Ispod je pisalo ‘Nađi vremena za svoju decu i posveti im se’. Nije slučajno što je šuma na slici – roditelji često misle da je deci dovoljno to što su oni s njima u kući, umesto da im se stvarno i iskreno posvete. ”

Deci pak Raša Popov poručuje da ne budu nevaljali jer je među odraslima već dovoljno nevaljalih.
Za sebe kaže da nove knjige piše na kompjuteru ali iz nostalgije ponekad i danas uzme pero u ruku. Planira da napiše i knjigu „Dete kao zagonetka”. Kaže da će morati mnogo da uči, ali da, iako ima 83 godine – ne odustaje.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama