Раша Попов: Децо, не будите неваљали, довољно је неваљалих међу одраслима

Дечји писац, глумац и новинар Раша Попов преминуо је 19.04.2017. у Београду у 84. години.
Награду „Доситеј Обрадовић” за животно дело за 2015. годину добио је књижевник, публициста, глумац и ТВ новинар Раша Попов.
rasa popov
Сви који га памтимо највише по серијалу „Фазони и форе” сложићемо се да је награда и више него заслужена. Раша Попов је својим радом и деловањем утицао на детињства многе деце, учинио их лепшим, веселијим, испунио смехом и шалом. И данас, са својих 83 године, харизма и љубав према деци га нису напустили.
Свој живот и целокупан рад посветио је деци – својој тако што је увек би ту за њих, а осталој тако што их је увесељавао кроз своје емисије и књиге. Раша Попов има двоје деце – Бојана, који је свештеник и Дијану, иконописца. Каже да им је као деци пред спавање прочитао 2.000 бајки, а својим унуцима до сада 500.
Понекад је довољно да га видимо у некој ТВ емисији или прочитамо његов интервју и то нам одмах улепша дан. Тако је и нама изјава коју је дао за BGonline улепшала данашњи дан. Раша Попов каже да деца треба да слушају своје родитеље, а родитељи не смеју да их туку. Увек на страни детета, чувени Раша са жаљењем примећује да родитељи све мање времена проводе са својом децом и ево шта поручује родитељима:

„Дете верује да му је родитељ најбоље и најслађе друштво. Неки родитељи говоре како немају времена и потцењују дететову жељу да што више буде са мамом и татом. Родитељ треба да је детету најбољи друг. Будите другови својој деци, то им је потребно. Сећам се једне фотографије шуме и оца са троје деце на њој. Испод је писало ‘Нађи времена за своју децу и посвети им се’. Није случајно што је шума на слици – родитељи често мисле да је деци довољно то што су они с њима у кући, уместо да им се стварно и искрено посвете. ”

Деци пак Раша Попов поручује да не буду неваљали јер је међу одраслима већ довољно неваљалих.
За себе каже да нове књиге пише на компјутеру али из носталгије понекад и данас узме перо у руку. Планира да напише и књигу „Дете као загонетка”. Каже да ће морати много да учи, али да, иако има 83 године – не одустаје.
А. Ц.