Razvoj grube motorike kod dece do 6. godine života

mart 5, 2017

Motorički razvoj deteta je od velike važnosti jer je to pdologa za razvoj intelektulanih i emocionalnih sposobnosti. Jako je važno obratiti pažnju na stimulaciju koju dete dobija kroz svakodnevne aktivnosti, jer svaki poket utiče na razvoj motorike. Na razvoj motorike bi trebalo obratiti pažnju, a najviše u prve tri godine života.

Gruba motorika podrazumeva kretanje celog tela koje kod dece počinje puzanjem, hodanjem i skakanjem, sama gruba motorika je osnov koji je potreban za razvoj fine motorike. Ona je uslovljena razvojem mozga i mišića. Dete koje ima dobro razvijenu grubu motoriku lakše će naučiti na primer da veže pertle i/ili da piše. Deca grubu motoriku razvijaju i sama u svakodnevnim aktivnostima, ali je poželjno stimulisati razvoj motorike kroz pokretne igre.
Preporuka je Svetske zdravstvene organizacije je da bi deca trebalo minimum 1 sat dnevno da se se bave nekom od fizičih aktivnosti (tračanje, skakanje,… i igra napolju je fizička aktivnost).
Igre i vežbe za stimulaciju trebamo birati tako da uključuju i levu i desnu stranu tela (gornje i donje ekstremitete). Dete će razviti svoju dominantnu stranu, ali je dobro stimulisati i onu slabiju, nedominantnu stranu.
Kratka šema razvoja grube motorike (okvirno):
1. MESEC – Podiže glavu
 
2. MESEC – Podiže grudi od podloge
 
3. MESEC – Održava glavu u uspravnom položaju
 
6. MESEC – Sedi uz podršku
 
8. MESEC – Samostalno sedi
 
9. MESEC – Puzi na stomaku
 
10. MESEC – Puzi rukama i nogama
 
11. MESEC – Stoji samostalno
 
12. MESEC – Pravi prve korake
 
14. MESEC – Može da čučne i ustane
 
15. MESEC – Samostalno hoda
 
18. MESEC – Gura nogom loptu, penje se uz stepenice uz pridržavanje za jednu ruku
 
20. MESEC – Trči
 
24. MESEC – Penje se uz stepenice bez pridržavanja
 
27. MESEC – Silazi niz stepenice bez pridržavanja, stepenik po stepenik
 
36. MESEC – Kratko stoji na jednoj nozi, trči stabilno i brzo
 
4. GODINE – Hoda po pravoj liniji nogom ispred noge raširenih ruku, vozi tricikl, u trku šutira loptu
 
4-5 GODINA – Trči menjajuci pravac
 
5 GODINA – Skakuće na jednoj noz, stoji na prstima
 
6 GODINA – Stoji na jednoj nozi bez podrške 40 sekundi, vozi bicikl, hvata loptu jednom rukom, vezuje pertle
 
Predlog igara za razvoj grube motorike:
1. Žabice
Ovu zabavnu vežbu možete izvoditi i u sobi i na otvorenom. Dete (deca) je mali žabac koji treba da dođe sa jednog kraja sobe skakućući na drugi kraj što više mogu. Ukoliko je dete starije i spretnije na pod se mogu staviti i predmeti koje bi trebalo preskočiti ili ako ste napolju možete kredom nacrtati lokvanje koje zadaju putanju skakanja. Treba napomenuti da za ovu igru nije bitna brzina, već pravilni skokovi.
2. Prebacivanje loptice
Od materijala je potrebna lopta manjeg obima (veličnu lopte je najbolje birati prema uzrastu deteta, što je dete starije lopta može biti manja, takođe za decu koja imaju probleme sa senzorikom možete birati loptice različitog materijala i površine). Zadatak je da se lopta jednom rukom baci u vazduh, a drugom uhvati. Za dodatni izazov vežba se može izvoditi istu hodajući po ravnoj liniji..
3. Kreći se kao…
Kao mali mi smo ovu igru zvali “Care, care, gospodare”. Igra se igrala tako što je jedno dete (roditelj) car koga ostali pitaju: “Care, care, gospodare koliko ima sati?”, a car je imao zadatak da zada određenu životinju i broj koraka (primer: 3 mravlja koraka). a ostala deca (ili samo dete koje je u tom trenutku postavilo pitanje) bi potom oponašala njen način kretanja. Super je imitirati zmiju, zeca, raka, patku, konja u galopu,…
Zapamtite najbolje se razvijamo i učimo kroz igru 🙂
 
Izvor: https://pitajtedefektologa.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama