Редакцији Политике стигао нови снимак из трстеничке школе

6 фебруара, 2023

Професорка енглеског, којој је измакнута столица, обраћа се ученику непримереним речником, види се на снимку који је стигао у редакцију дневног листа Политика, пише овај лист.

Foto: Canva

Снимак на којем се види како ученици измичу столицу професорки енглеског језика изазвао је бурне реакције згрожених грађана, протесте просветних радника. Ти ученици искључени су из трстеничке техничке школе због овог бахатог понижавања професора под великим притиском јавности, али, због грешке у процедури двојица ученика су – враћена. Све ово изазива озбиљне полемике о стању у нашем школском систему, квалитету наставе, али и о положају просветних радника, њиховим правима и правима ученика. Сада је на адресу листа Политика стигао други снимак из трстеничке техничке школе, на којем се види да професорка енглеског језика изговара презиме ученику, који тик испред ње држи телефон и снима, следеће речи: „Ти си један мајмун, једна горила, ти си бре један обичан коњ.”

Поред овог снимка, редакцији је упућено и писмо једног од професора ове школе, који је, нажалост, желео да остане анониман, а у коме се постављају питања:

„Да ли се неко запитао зашто су се после насиља над професорком енглеског језика последње огласиле школе у којима је запослена? Зашто прво колеге са којима ради 20 година нису изашле на улице и обуставиле наставу? Зашто школска управа и министарство дају усмене савете руководству школе и директиву како да спроведу поступак па сад тог истог директора разапињу као да је криминалац?”

У наставку се каже:

„Пристојност просветних радника запослених у Техничкој школи и у основној школи где је запослена професорка Марија, скривање јавне тајне о њеном раду, или боље речено нераду, и понашању на часовима, лежерности према ученицима, све је то довело до општег линча запослених у Техничкој школи. Годинама уназад професорка је позната као неко ко на својим часовима прича са ученицима приватне теме, шерује им интернет да би били мирни и играли игрице, не улаже ни минимум рада на часовима, напротив, већина њених часова изгледа баш као на снимку само без измицања столице, а можда је и тога било, али није се знало за то. И сама професорка игра игрице на радном месту у библиотеци па буде и ситуација да ученику не може да изда књигу ’да не изгуби живот’. И тако су од бруке колеге покушаше да је заштите, али џабе, истина увек изађе на видело. Чак је и њен речник упућен ученицима дискутабилан. Али кога сад то брига кад је она жртва, кад није испоштована процедура и кад се директору прети отказом. Било је питање тренутка кад ће се та њена опуштена атмосфера отети контроли и, ето, дође до тога и то пред великим аудиторијумом, у лајву. Кога кривити за то – ученике или професорку? Ко је дозволио да ученици уместо да раде на часу, шетају по учионици? Зар су ђаци криви што им је дозвољено да не седе на својим местима него се играју јурке и жмурке на сред часа? Ко ту не поштује правила, ученици или професорка?”, пита овај професор у писму послатом дописништву „Политике” у Крушевцу.

Цео текст: Политика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Редакцији Политике стигао нови снимак из трстеничке школе

 1. Ljiljana каже:

  Pa sram vas bilo, i Politiku i anonimne kolege koji lose pisu o koleginici a sve u skladu sa zadatkom. Ako je bilo primedbi na njen rad i ponasanje sigurno je bilo drugih nacina da se to ispravi a ne ovim pravdanjem siledzijskog ponasanja ucenika. i podmuklim potkazivanjem njenih kolega.
  Sramota!

  1. Gordana Tonic каже:

   Upravo sam to htela da napisem.Sram vas bilo.Opravdavate onakvo ponasanje.

 2. Dijana каже:

  Sećam se svog profesora 9. i 10. razredu (znači, generacija sam 60 i neke). On je u učionici samo figurirao, čak mu se ni imena ne sećam. Niko ga nije slušao, zabavljli smo se kako smo znali i umeli, radili šta smo hteli. ALI, nikada i nikome nije palo na pamet da se sa nipodaštavanjem ophodi prema njemu. Daleko od toga da opravdavam ponašanje profesorke (ako su istiniti navodi njenog (ne)rada i ponašanja), ali to nikako ne može biti opravdanje ponašanja tih učenika. To ponašanje je nedopustivo i nikako i ničim ne može biti opravdano. To su delikventi u najavi. Do god budemo žmurili na problematično ponašanje dece i pravdali ih koječime, biće sve gore. Radim u školi 35 godina i činjenica da veliki broj dece ima odsustvo poštovanja, odgovornosti, empatije i opšte kulture će tek uzeti danak, nažalost.

 3. Milan Ž. каже:

  Direktor se izgleda jako uplašio da ne izgubi fotelju.

 4. Jelena каже:

  Za nasilje ne postoji opravdanje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама