Реформа за реформом – шта се све мења у српском образовању и КАДА

18 новембра, 2016

Министар просвете Младен Шарчевић ни пуна четири месеца није на тој позицији, а листа новина која у корену мења систем образовања већ је повелика.
ucio
Реформа за реформом, сиже је готово сваког његовог јавног наступа. Ево шта је све министар од почетка манданта најавио у подужем списку обећања на чија детаљна појашњења и остварења чекамо.
Информатика као обавезан предмет
Када је у августу ове године постављен на место Министра просвете, науке и технолошког развоја, одмах се “пожалио” на то што информатика није обавезан премет.
Још тада је изразио жаљење што је Национални просветни савет није усвојио тај предлог, додавши да је “неопходно што пре отклонити препреке како би информатика постала обавезан предмет”.
Дуално образовање
Што се дуалног образовања тиче, све је спремно: Министарство је у сарадњи са Привредном комором, успостављено је место саветника у вези са овом врстом образовања, ту је и све већа заинтересованост школа, али и привредника…
Наравно, за такве ствари потребно је време, па је тако министар просвете изјавио да је реализација овог плана приоритет свима – у наредне четири године.

Прочитајте и Koliko povećanje će dobiti prosveta (Sindikati ne daju odgovor šta dalje)

Најбољи наставници сажимаће наставне планове
– Око 200 најбољих наставника из школа у Србији радиће на сажимању наставних планова и програма, како би се смањио обим градива у школама – рекао је Шарчевић пре месец дана.
Како је тада објаснио, то би требало да резултира квалитетнијим плановима и програмима, мањим оптерећењем ученика, али и квалитетнијој обуци наставника.
Родитељи ће оцењивати наставнике
У септембру ове године, месец дана након што је постао министар, Шарчевић је најавио “формирање нових родитељских тела”.
Тада је рекао да сматра да “родитеље нико ништа не пита, а они много тога знају”.
– Зато појачавамо улогу родитеља у одлучивању, контроли и оцењивању наставника и директора школа и то кроз независна, нова родитељска тела – казао је он.
Та најављена реформа, повукла је са собом много питања: Како ће изгледати родитељско оцењивање, да ли ће родитељи бити на страни деце као и то да ли би се та идеја могла претворити у уцену родитеља према наставницима.

Прочитајте и Inspekcija za 20 direktora škola: Odbili nastavnike sa liste viškova

Спорт сваки дан
– Од идуће школске године ученици основних школа свакодневно ће се бавити спортом, и то не само кроз наставу физичког васпитања, већ и увођењем разноврсних спортских активности – најавио је министар.
Како је објаснио, два часа физичког васпитања остају обавезна у недљном распореду, а изабрани спорт, познат и као трећи час физичког васпитања, биће укинут.
Уместо тога, Шарчевићева замисао је да се уводе спортске активности три пута недељно од по пола сата (укупно час и по недељно) и то у данима када нема обавезног предмета физичко васпитање.
Униформе
Почетком новембра, нови министар наложио је да се сви наставници анкетирају јер ће од следеће године – сви основци бити у униформама.
Ту је покренуто питање да ли ће униформе финансирати родитељи или школа, да ли ће ученици враћати униформе школама, да ли ће их ностити сви основци или само ученици до четвртих разреда…
Поједине школе у Србији већ неколико година уназад носе униформе, док ће остале сачекати бар до следеће године.
Техничко образовање и информатика спојени у један предмет – дизајн
Ову реформу објаснио је тиме да “целокупна техничка писменост може да се ради по информатичком моделу”, као и да се тај предмет у информатици зове дизајн.
Када му је предлог о информатици одбијен, рекао је да је то због начина на који је тај предлог био изнет, али је зато обећао да припрема нови модел који ће на снагу ступити следећег септембра.

Прочитајте и Šarčević: U postupak spoljašnjeg vrednovanja uvodimo predmetni nadzor

Национална матура
Министар просвете предложио је полагање националне матуре, а њен пилот пројекат требало би да стартује 2018. године.
Оно шта је навео као један од кључних разлога због којих је оваква матура добра јесте чињеница да са положеном националном матуром будући студенти ће моћи да аплицирају на више факултета.
Осим националне биће уведена и међународна матура која, каже министар, узор свима у свету, постоји од 1970. године и обухвата све континенте.
Њено полагање је мало теже, али ко је прође има отворена врата да аплицира на најпрестижнијим светским универзитетима попут Харварда, Сорбона, као и да добије разне стипендије.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама