Reforma za reformom – šta se sve menja u srpskom obrazovanju i KADA

18 novembra, 2016

Ministar prosvete Mladen Šarčević ni puna četiri meseca nije na toj poziciji, a lista novina koja u korenu menja sistem obrazovanja već je povelika.
ucio
Reforma za reformom, siže je gotovo svakog njegovog javnog nastupa. Evo šta je sve ministar od početka mandanta najavio u podužem spisku obećanja na čija detaljna pojašnjenja i ostvarenja čekamo.
Informatika kao obavezan predmet
Kada je u avgustu ove godine postavljen na mesto Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odmah se “požalio” na to što informatika nije obavezan premet.
Još tada je izrazio žaljenje što je Nacionalni prosvetni savet nije usvojio taj predlog, dodavši da je “neophodno što pre otkloniti prepreke kako bi informatika postala obavezan predmet”.
Dualno obrazovanje
Što se dualnog obrazovanja tiče, sve je spremno: Ministarstvo je u saradnji sa Privrednom komorom, uspostavljeno je mesto savetnika u vezi sa ovom vrstom obrazovanja, tu je i sve veća zainteresovanost škola, ali i privrednika…
Naravno, za takve stvari potrebno je vreme, pa je tako ministar prosvete izjavio da je realizacija ovog plana prioritet svima – u naredne četiri godine.

Pročitajte i Koliko povećanje će dobiti prosveta (Sindikati ne daju odgovor šta dalje)

Najbolji nastavnici sažimaće nastavne planove
– Oko 200 najboljih nastavnika iz škola u Srbiji radiće na sažimanju nastavnih planova i programa, kako bi se smanjio obim gradiva u školama – rekao je Šarčević pre mesec dana.
Kako je tada objasnio, to bi trebalo da rezultira kvalitetnijim planovima i programima, manjim opterećenjem učenika, ali i kvalitetnijoj obuci nastavnika.
Roditelji će ocenjivati nastavnike
U septembru ove godine, mesec dana nakon što je postao ministar, Šarčević je najavio “formiranje novih roditeljskih tela”.
Tada je rekao da smatra da “roditelje niko ništa ne pita, a oni mnogo toga znaju”.
– Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela – kazao je on.
Ta najavljena reforma, povukla je sa sobom mnogo pitanja: Kako će izgledati roditeljsko ocenjivanje, da li će roditelji biti na strani dece kao i to da li bi se ta ideja mogla pretvoriti u ucenu roditelja prema nastavnicima.

Pročitajte i Inspekcija za 20 direktora škola: Odbili nastavnike sa liste viškova

Sport svaki dan
– Od iduće školske godine učenici osnovnih škola svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja, već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti – najavio je ministar.
Kako je objasnio, dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog vaspitanja, biće ukinut.
Umesto toga, Šarčevićeva zamisao je da se uvode sportske aktivnosti tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.
Uniforme
Početkom novembra, novi ministar naložio je da se svi nastavnici anketiraju jer će od sledeće godine – svi osnovci biti u uniformama.
Tu je pokrenuto pitanje da li će uniforme finansirati roditelji ili škola, da li će učenici vraćati uniforme školama, da li će ih nostiti svi osnovci ili samo učenici do četvrtih razreda…
Pojedine škole u Srbiji već nekoliko godina unazad nose uniforme, dok će ostale sačekati bar do sledeće godine.
Tehničko obrazovanje i informatika spojeni u jedan predmet – dizajn
Ovu reformu objasnio je time da “celokupna tehnička pismenost može da se radi po informatičkom modelu”, kao i da se taj predmet u informatici zove dizajn.
Kada mu je predlog o informatici odbijen, rekao je da je to zbog načina na koji je taj predlog bio iznet, ali je zato obećao da priprema novi model koji će na snagu stupiti sledećeg septembra.

Pročitajte i Šarčević: U postupak spoljašnjeg vrednovanja uvodimo predmetni nadzor

Nacionalna matura
Ministar prosvete predložio je polaganje nacionalne mature, a njen pilot projekat trebalo bi da startuje 2018. godine.
Ono šta je naveo kao jedan od ključnih razloga zbog kojih je ovakva matura dobra jeste činjenica da sa položenom nacionalnom maturom budući studenti će moći da apliciraju na više fakulteta.
Osim nacionalne biće uvedena i međunarodna matura koja, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente.
Njeno polaganje je malo teže, ali ko je prođe ima otvorena vrata da aplicira na najprestižnijim svetskim univerzitetima poput Harvarda, Sorbona, kao i da dobije razne stipendije.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama