Регистрован први случај малих богиња у Београду – невакцинисано дете хоспитализовано на Клиници за инфективне болести

У Србији је потврђен први случај малих богиња након десет месеци, због чега су Институт за јавно здравље и Министарство здравља позвали на хитну евиденцију невакцинисане деце.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” је добио потврду да је дана на „Торлаку” потврђен случај малих богиња код особе узраста 15 година живота из Београда, која није вакцинисана и која је хоспитализована због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести.

Foto: Canva

“За време трајања пандемије КОВИД-19 у скоро четвртини земаља света је прекидана или одлагана имунизација ММР вакцином, а у великом броју земаља дошло је до значајног пада обухвата. Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година.” – наводи се у саопштењу “Батута”.

У највећој епидемији малих богиња у Србији у последњих 20 година, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5800 оболелих, од којих је 93% било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом. Једна трећина оболелих била је хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама. У овој епидемији регистровано је 15 смртних исхода, међу којима је било четворо деце млађе од пет година. Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи, од којих је већина (94%) била невакцинисана.

Из Батута упозоравају да је, у случају појаве температуре веће од 38,5 ºC, као и појаве оспе по телу, уз цурење из носа и црвенило очију, неопходно јавити се изабараном лекару у дому здравља.

“Хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке од стране педијатара у домовима здравља потребно је евидентирати невакцинисану и непотпуно вакцинисану децу према узрасту и спровести њихову вакцинацију у складу са Календаром имунизације.” – стоји у саопштењу Института за јавно здравље.

“Вакцинација је ствар индивидуалне, али и колективне орговорности и једина мера заштите од тешких клиничких форми оболевања, болничког лечења и смртних исхода.” – подсећају из “Батута”.