Republička prosvetna inspekcija u Aranđelovcu zbog vršnjačkog nasilja

8 novembra, 2017

Učenicu Tehničke škole “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu napali su školski drugovi i drugarice. Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Ministarstvo prosvete najoštrije osuđuju taj slučaj vršnjačkog nasilja.

“Strašne su scene koje se mogu videti na snimku koji se pojavio na internet portalima. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, jer to može ostaviti nesagledive posledice na decu koja su izložena maltretiranju u tom uzrastu”, ističe Stefanović u saopštenju.Naglasio je da će policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi taj slučaj bio što pre rešen.”Moramo kao društvo da pošaljemo jasnu poruku da ovakve stvari nisu prihvatljive i da se ne mogu tolerisati”, poručio je Stefanović.

Nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Aranđelovcu osudilo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U saopštenju Ministarstvo prosvete navodi da ih je nasilje u školi u Aranđelovcu duboko pogodilo i šokiralo.
“Apsolutno osuđujemo ovakvo ponašanje i iskazujemo zabrinutost. Smatramo da je nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem i ovo ministarstvo intenzivno radi na stvaranju bezbednog okruženja u ustanovama”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.
Prema informacijama iz škole, odmah po saznanju o nasilju stručni saradnici obavestili su odeljenjskog starešinu, roditelje aktera tog događaja i direktora, koji je odmah obavestio Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Uzete su izjave od učesnika u prisustvu roditelja, dodaje se u saopštenju.
Ministarstvo ističe da je nakon prikupljanja relevantnih informacija pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera tog događaja, kao i da su o svemu obavešteni MUP i Centar za socijalni rad, koji su u okviru svojih nadležnosti započeli dalju proceduru.
“Ministarstvo je angažovalo sve svoje stručne kapacitete, u reagovanje je uključena Školska uprava Kragujevac, a u školu će biti hitno upućena i Republička prosvetna inspekcija u saradnji sa zaduženima za zaštitu od nasilja u Ministarstvu radi utvrđivanja stanja i činjenica i predlaganja mera i aktivnosti koje treba preduzeti”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvete.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Republička prosvetna inspekcija u Aranđelovcu zbog vršnjačkog nasilja

  1. Tina kaže:

    Svi su ”obavesteni”.Hoće li neko nešto da uradi ?Ne,nema odgovarajućih kazni osim ukora,smanjivanja ocena iz vladanja,premeštaji u druge škole i odluka,mera……papiri!

  2. Maja kaže:

    Kojim strucnim kapacitetima raspolaze ministarstvo? Da poznaju zakon to znamo. A praxa?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama