Републичка просветна инспекција у Аранђеловцу због вршњачког насиља

8 новембра, 2017

Ученицу Техничке школе “Милета Николић” у Аранђеловцу напали су школски другови и другарице. Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и Министарство просвете најоштрије осуђују тај случај вршњачког насиља.

“Страшне су сцене које се могу видети на снимку који се појавио на интернет порталима. Недопустиво је било какво насиље, а посебно вршњачко, јер то може оставити несагледиве последице на децу која су изложена малтретирању у том узрасту”, истиче Стефановић у саопштењу.Нагласио је да ће полиција у сарадњи са надлежним тужилаштвом и Центром за социјални рад предузети све мере из своје надлежности како би тај случај био што пре решен.”Морамо као друштво да пошаљемо јасну поруку да овакве ствари нису прихватљиве и да се не могу толерисати”, поручио је Стефановић.

Насиље које се догодило у Техничкој школи у Аранђеловцу осудило је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
У саопштењу Министарство просвете наводи да их је насиље у школи у Аранђеловцу дубоко погодило и шокирало.
“Апсолутно осуђујемо овакво понашање и исказујемо забринутост. Сматрамо да је недопустиво да се конфликти решавају било каквим насилним понашањем и ово министарство интензивно ради на стварању безбедног окружења у установама”, наводи се у саопштењу Министарства просвете.
Према информацијама из школе, одмах по сазнању о насиљу стручни сарадници обавестили су одељењског старешину, родитеље актера тог догађаја и директора, који је одмах обавестио Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања. Узете су изјаве од учесника у присуству родитеља, додаје се у саопштењу.
Министарство истиче да је након прикупљања релевантних информација покренут васпитно-дисциплински поступак против свих актера тог догађаја, као и да су о свему обавештени МУП и Центар за социјални рад, који су у оквиру својих надлежности започели даљу процедуру.
“Министарство је ангажовало све своје стручне капацитете, у реаговање је укључена Школска управа Крагујевац, а у школу ће бити хитно упућена и Републичка просветна инспекција у сарадњи са задуженима за заштиту од насиља у Министарству ради утврђивања стања и чињеница и предлагања мера и активности које треба предузети”, закључује се у саопштењу Министарства просвете.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Републичка просветна инспекција у Аранђеловцу због вршњачког насиља

  1. Tina каже:

    Svi su ”obavesteni”.Hoće li neko nešto da uradi ?Ne,nema odgovarajućih kazni osim ukora,smanjivanja ocena iz vladanja,premeštaji u druge škole i odluka,mera……papiri!

  2. Maja каже:

    Kojim strucnim kapacitetima raspolaze ministarstvo? Da poznaju zakon to znamo. A praxa?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама