Родитељи, ђаци и наставници гледају у Министарство просвете, ови у Кризни штаб који чека одлуку политичара

24 августа, 2021

Родитељи, ђаци и наставници гледају у Министарство просвете, ови у Кризни штаб који чека одлуку политичара, који су се једино до сада досетили да препоруче да школе буду подељене на три зоне: зелену, наранџасту и црвену и тако “исчупају корону” за нормално похађање наставе.


Наиме, према плану, ако он то јесте и као такав буде прослеђен Кризном штабу, сви ђаци би заједно сели у клупе и не би се делили у групе, часови би трајали 45 минута, а у случају погоршања епидемијске ситуације школе би се делиле на три зоне: зелену, наранџасту и црвену. Е сад, школе у зеленој зони ће нормално држати наставу, а чије школске управе процене да ситуација није повољна оне иду наранџасту, где би часове држали комбиновано, али ако склизну у црвену прелази се комплетно на онлајн наставу.

Да би се та ситуација што боље пратила директори школа ће сваког уторка “подносити рапорт” школској управи о броју заражене деце и ови ће одлучивати о бојама зона, значи о моделу наставе која ће се примерњивати до следеће процене.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних тадника Србије, сумњичаво врти главом док о томе прича за Глас јавности:

-Шта је ту ново, па директори су до сада слали извештаје петком, а сада ће уторком. Оно што видим је хаос у најави, али би као просветни радник волела да ме демантују и пријатно изненаде. То пре свега мислим зато што школске управе до сада нису показивали смелост да самостално, виспрено и правовремени реагују, већ су само преписивали одлуке. Ево и примера, Министартство просвете пошаље упутсво да се одељења поделе за комбиновану наставу, што је било у реду ако је 30 ђака у разреду, па имаш две групе по 15. Али, када је у разреду 16 ученика, они су и тада преписивали, па деле на по осам ђака! И сада ти од њих очекујеш иницијативу да храбро и правремено реагују, – прича Јасна Јанковић за Глас јавности и образлаже зашто још тако мисли:

– И Кризни штаб, у који скоро беспоговорно гледа Министарство просвете, исто преписује туђе искуство, јер су у Аустрији и немачким покрајинама још прошле године увели те зелене,наранџасте и црвене зоне, али тамо се то односило на читаве регије. Зна се ако је цео регион у наранџастом или црвеном како се поступа, то важи за све становнике, задравтсво и привреду, а ми би само за школе. Као дугогодишњи наставник посебно сам алергична на несувисло преписивање, јер сеоске школе са десетак ученика и учитељицом стартују, у истој зеленој зони, као и београдска електротехничка школа “Никола Тесла” која има две хијаде ђака и 250 професора! Где је ту основна логика и тек ћемо видети како ће се понашати свака од 18 школских управа у Србији, зато нисам оптимиста, али понављам да бих жарко желела да ме демантују, – објашњава Јасна Јанковић, председник наше највеће образовне организације, Уније синдиката просветних радника Србије, у изјави за Глас јавности.

Подсећања ради, деда је репу ишчупао тек када је маца позвала миша, па је преко куце, унучади и бабе завршен посао. Истина, није ни деда у почетку знао шта ради, ипак је био мудар да сачека да сви сложно исчупају репу, али сва је прилика да поука из ове приче неће помоћи нашим, преписивању склоним, школским властима.

Извор: Глас јавности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Родитељи, ђаци и наставници гледају у Министарство просвете, ови у Кризни штаб који чека одлуку политичара"

  1. Nastavnica каже:

    Gospođo Janković, molim Vas da jednom date i svoj predlog nastave i realizacije za vreme pandemije. Nastavnici i roditelji su do sada bili samo kritičari. Trenutno su predstavnici nekoliko sindikata uključeni u razmatranje modela nastave sa Ministarstvom prosvete, ali umesto aktivne uloge davaoca predloga preuzeli su ulogu novinara izveštača. Naravno, oni će doneti konačnu odluku sa kriznim štabom, a gde ste tu vi, sindikalci?… Da li je baš goruća tema kojim danom direktori šalju izveštaje? Ili hoće li isti slati predstavnici sindikata po školama? Mnogo je bitnija tema da li zaraženi roditelji šalju decu u školu, koliko se prehlade zloupotrebljavaju, da li se osnovci testiraju u dispanzerima…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама