Родитељи не пуштају децу у школу док им не врате стару учитељицу

Док су њихови вршњаци већ други дан у школским клупама, тринаесторо ученика III-2 разреда у Основној школи „2. октобар“ из Зрењанина, дан проводе код куће. За њих школска година није почела, а разлог је незадовољство малишана и њихових родитеља чињеницом да су, уместо омиљене учитељице, добили нову. За три године – трећу.

Родитељи ученика овог разреда обратили су се медијима саопштењем, а истовремено су лецима облепили насеље „Ружа Шулман“ и „окитили“ шофершајбне аутомобила у околини школе.

Родитељи су истрајни у захтеву да им се врати омиљена учитељица, а како је изгледала њихова борба до 1. септембра описали су у саопштењу.

Ово одељење требало је да започне нову школску годину са трећом учитељицом од почетка школовања. Она која их је дочекала у првом разреду, отишла је у пензију. Уместо ње дошла је нова.

„Наша деца су добила ентузијастичну и посвећену учитељицу. Љубав и посвећеност су се видели на сваком часу, на свакој ваннаставној активности коју је организовала, из сваке животне поуке са којом су деца долазила из школе. Организовани су биоскопски дани у разреду, камперске авантуре у учионици, одласци у музеје, на представе… Стигле су и победе на песничким штафетама. Деца су учила не само читање и писање, него и како се постаје друг и човек. Учитељица је организовала и делом од својих средстава платила кречење учионице како би деца била у чистом и лепом, када 1. септембра крену у трећи разред“, пише у саопштењу родитеља.

Међутим, све то није важно пред законом, јер она има уговор на одређено. Прошле недеље, на њено радно место је конкурисала особа која је технолошки вишак. У петак, 26. августа, родитељи су сазнали за то. Истог дана су родитељи деветнаесторо деце потписали петицију да им се не мења учитељица. Директорка и секретар школе су њихов захтев одбили јер је, како су им рекли, све по закону. Три дана касније, родитељи су помоћ затражили у Школској управи.

Како пише у саопштењу, на састанку у Школској управи сви присутни су се сложили да је заиста све по закону али, с обзиром на то да јесте на штету деце, ако постоји решење оно треба и да се нађе.

Школска управа понудила решење

„У уторак, 30. августа, у раним јутарњим сатима Школска управа у Зрењанину налази решење. Нова учитељица, која је технолошки вишак, распоредила би се у другу школу. Тиме не би било технолошког вишка и деца би наставила да раде уз своју учитељицу из другог разреда. Школска управа је обавестила и школу о могућем решењу. Али, школа и учитељица која је технолошки вишак су одбили то решење, јер она жели баш радно место на ком је учитељица наше деце“, наводи се у саопштењу.

Родитељи су поново отишли у школу да би пробали да се договоре и да образложе да постоји решење тако да нико да остане без посла и да деца могу наставе да раде са својом учитељицом. Међутим, директор и учитељица, која је технолошки вишак, поново одбијају било које друго решење. Образложење је да је „ово све по закону“ и „деца ће се навићи“. Следи још неколико покушаја да се решење нађе, али на предлоге родитеља школа остаје глува.

„Школски систем мора да разуме да они постоје зарад наше деце, а не обрнуто. Директор, секретар и учитељи нису наши надређени. Ми смо њима поверили бригу о нашој деци и за то их ми плаћамо. Школе нису њихов посед где они могу самовољно и арогантно да одлучују. И то ћемо показати. Покушали су да нас доведу пред свршен чин. Закључак целе ове саге је да школа мисли да интерес и задовољство деце могу да се занемаре, док год је све по закону“, наводе родитељи у саопштењу.

Из школе поручују: Све је по закону

О ситуацији у овом одељењу затражили смо одговор од директора школе „2. октобар“ Сање Гербеш. У мејлу који је стигао на адресу редакције портала zrenjaninski.com пише следеће:

„Реч је, као и сваке школске године, о решавању кадровских питања у ОШ „2. октобар“ из Зрењанина. Након објављивања листе технолошких вишкова од стране Министарства просвете, науке и технолошког развoја, установљено је да на листама постоје одговарајући кадрови за попуну радних места у ОШ „2. октобар“, а за које постоје потребе у овој школи. Конкретно, за упражњена радна места наставника разредне наставе и наставника разредне наставе у продуженом боравку“.

Након објављених листа, овој школи су, у предвиђеним роковима, упућени захтеви од стране наставника разредне наставе који су постали тзв. технолошки вишак. Благовремено је отпочела процедура прописана и Законом о основама система образовања и васпитања и посебним колективним уговором за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

„По спровођењу одговарајућих корака, за радно место наставника разредне наставе, у одељењу ИИИ-2, ангажована је наставница са листе која је остварила 25 година радног стажа на тим пословима. Претходно смо добили позитивне препоруке из школе у којој је раније радила. С обзиром на то да наставница испуњава све законом прописане услове (материјалне и формалне) за рад у школи, са њом је закључен уговор о раду, након потписивања споразума о преузимању. Обезбедили су се услови за регуларан почетак школске године“, кажу у ОШ „2. октобар“.

Родитељи не одустају од захтева

Управа школе додаје да захтеву родитеља не може да изађе у сусрет.

„Захтеву родитеља, чије негодовање разумемо и саосећамо са њима, нажалост не можемо да изађемо у сусрет. За то немамо никаквих законских могућности. Закон нас обавезује на одређене поступке и процедуре којих морамо да се држимо. Надамо да ћемо уз мало добре воље свих и разумевање родитеља ову ситуацију разрешити тако да деца могу у миру да наставе са својим школским обавезама. Сад кад нам се остварила могућност за запослење, надамо се да ћемо на овај начин остварити континуитет који је недостајао честим променама наставника“, пише у одговору директорке школе Сање Гербеш.

У Школској управи нам је речено да немају сагласност Министарства просвете да дају изјаве, али да је у овом случају све урађено по закону.

Родитељи, пак, како су нам јутрос саопштили, немају намеру да одустану од својих захтева. Имају их само два – да им врате омиљену учитељицу и да нико због тога не остане без посла. Сигурни су да уз мало више воље, оба захтева могу бити испуњена. Док се то не догоди, тринаесторо ученика III2 одељења неће присуствовати настави.

Извор: Zrenjaninski.com