Родитељи, ово је дечја козметика која има препоруку српских педијатара

Једна од ствари о којима родитељи брину када је на путу принова је и козметика коју ће користити кад беба дође. И док скептици понављају причу „Ко је о вама толико бринуо кад сте били бебе? Зато су деца данас толико килава!”, ми саветујемо да приликом избора свих средстава која ће долазити у додир са нежном бебином кожом, будете веома опрезни. Садржај детерџената за прање, шампона, средстава за хигијену у кући, па ни састав воде нису исти као пре 20 или више година, па самим тим и о бебиној кожи морамо бринути више.
chicco-bm-preporuka-pedijatara
И како то обично бива, родитељи, не знајући шта да одаберу, бирају често најскупље, верујући да то гарантује квалитет.
Пошто то, наравно, није тачно, нарочито када је козметика у питању, није лоше ослонити се на савете стручњака. У Србији, само су два бренда козметике за бебе препоручена од стране Удружења педијатара Србије, а један од њих је Chicco са својом линијом производа за бебе Baby Moments.
Формуле на бази природних састојака, бадемовог млека, уља пиринчаних клица, екстракта овса, дубински хране и негују кожу новорођенчета, и не изазивају иритације и црвенило.
Baby Moments не садржи парабен, штетне хемикалије, алкохол (једини производ који садржи алкохол је тоалетна вода) и вештачке боје. Сви производи из колекције Chicco Baby Moments хипоалергенски и дерматолошки су тестирани и погодни за негу коже од првог дана.
Доносимо још неколико савета за бригу о бебиној нежној кожи:

Купање

Нема потребе да бебу купате сваког дана, бар не док не почне да пузи. Два пута недељно је сасвим довољно. Осталим данима само оперите површину под пеленом, рукице и лице.
Бирајте нежну купку која неће исушити бебину кожу или „штипати за очи”. Избегавајте да бебу држите у води дуго.

Излагање сунцу

Бебе млађе од шест месеци не би требало уопште излагати директно сунчевој светлости. Наравно, високе температуре треба избегавати, а са собом понесите шешир и пре изласка из куће обавезно кремом за сунчање намажите подручја која неће бити покривена одећом. Фактор заштите мора бити најмање 30.

Бебин веш

И сав веш који је у додиру са бебом, треба прати посебним детерџентима без вештачких боја и парфема. Омекшиваче избегавајте.

Хидратација

Свежој бебиној кожи која је до недавно била свих девет месеци у води, свакако је потребна влажност и хидратација. После сваког купања нанесите крему за бебе, а на суве делове коже, делове покривене екцемом, као и током зимских месеци крему наносите и чешће.

Заштитите осетљиве делове

Овде пре свега мислимо на делове коже под пеленом. Ту се најчешће јавља иритација, ојед или неки други облик реакције.
Најважније је да редовно мењате пелене. Кад се беба укаки, најбоље је опрати гузу под водом, али ако сте ван куће или у журби, влажне марамице ће одрадити сасвим добар посао. Пре стављања нове пелене, намажите гузу кремом.
С времена на време пустите кожу под пеленом да „дише”.
И не заборавите, бебина кожа ће брзо показати ако јој било шта не одговара и то су увек знаци на које треба реаговати.
А. Ц.