Roditelji, slobodno ignorišite sve „dobronamerne“ komentare rodbine

26 maja, 2020

Koliko puta ste čuli da bebu ne treba navikavati na ruke, da ne treba reagovati svaki put kad zaplače da je ne biste razmazili? Evo šta stručnjaci misle o tome da li treba da brinete hoćete li razmaziti svoju bebu.

deteOdgovor je kratko i jasno – ne, jer su bebe u potpunosti zaštićene od „razmazivanja”. Bebama je potrebna sva vaša pažnja i briga koju joj možete pružiti posebno tokom prvih meseci života. Slobodno ignorišite sve „dobronamerne“ komentare rodbine koja smatra da bebe od prvih dana života treba da uče da budu nezavisne. Umesto njih, slušajte svoj instinkt, onaj unutrašnji glasić koji vam govori da utešite svoju bebu.

„Razmažena deca“ su naučena da koriste negativno i loše ponašanje ne bi li dobila ono što žele, ali bebe su jednostavno previše male da bi to koristile i svesno manipulisale vama. Bebin plač je oblik komunikacije, beba plače onda kad je gladna, kad je mokra, kad joj je prevruće ili prehladno ili kad joj je jednostavno potrebna pažnja roditelja. Kada brzo reagujete na bebin plač vi na taj način gradite njeno samopouzdanje i gradite poverenje za sve godine koje dolaze.

Ako odmah odgovorite na bebin plač ona se oseća sigurno i manje anksiozno, na taj način je ohrabrujete da istražuje svet samostalno, ali znajući da ste vi uvek tu kad je potrebno. Ono što je najvažnije, jednom kad beba shvati da njen plač shvatate ozbiljno, više neće plakati bez razloga. Na duge staze to znači da reagovanjem beba postaje manje, a ne više zahtevna.

Oko 6-8 meseca starosti počeće da ispituje uzrok i posledicu. Na primer, kada sruši neku posudu sa stola, beba će primetiti direktnu vezu između njenog dela i vaše rekacije. U tom periodu u redu je da počnete sa postavljanjem nekih granica. Ako vaša beba počne da plače jer želi nešto što ne može da dobije, ili joj jednostavno nije potrebno, budite istrajni i samo je zagrlite kad se umiri. Dete grlite i kad želite da ga pohvalite za lepo ponašanje, a kad krene da radi nešto opasno, nemojte skakati i dramiti već ga samo preusmerite na neku drugu aktivnost.

Ono što želimo da kažemo, jeste da se stručnjaci uopšte ne slažu sa narodnim verovanjima i zato ignorišite savete već slušajte sebe i sopstveni instinkt koji vas sigurno neće prevariti. Na kraju krajeva, kad malo bolje razmislite, da li stvarno verujete da je moguće previše voleti i maziti bebu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Roditelji, slobodno ignorišite sve „dobronamerne“ komentare rodbine"

  1. Aleksandra kaže:

    Nositi, ljubiti, gnjaviti, spavati u istom krevetu dokle god zele, samo jednom su mali. Vrlo brzo dodje vreme kada ne traze sami zagrljaj, poljubac i pricu pred spavanje.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama