Родитељи, слободно игноришите све „добронамерне“ коментаре родбине

Колико пута сте чули да бебу не треба навикавати на руке, да не треба реаговати сваки пут кад заплаче да је не бисте размазили? Ево шта стручњаци мисле о томе да ли треба да бринете хоћете ли размазити своју бебу.

deteОдговор је кратко и јасно – не, јер су бебе у потпуности заштићене од „размазивања”. Бебама је потребна сва ваша пажња и брига коју јој можете пружити посебно током првих месеци живота. Слободно игноришите све „добронамерне“ коментаре родбине која сматра да бебе од првих дана живота треба да уче да буду независне. Уместо њих, слушајте свој инстинкт, онај унутрашњи гласић који вам говори да утешите своју бебу.

„Размажена деца“ су научена да користе негативно и лоше понашање не би ли добила оно што желе, али бебе су једноставно превише мале да би то користиле и свесно манипулисале вама. Бебин плач је облик комуникације, беба плаче онда кад је гладна, кад је мокра, кад јој је превруће или прехладно или кад јој је једноставно потребна пажња родитеља. Када брзо реагујете на бебин плач ви на тај начин градите њено самопоуздање и градите поверење за све године које долазе.

Ако одмах одговорите на бебин плач она се осећа сигурно и мање анксиозно, на тај начин је охрабрујете да истражује свет самостално, али знајући да сте ви увек ту кад је потребно. Оно што је најважније, једном кад беба схвати да њен плач схватате озбиљно, више неће плакати без разлога. На дуге стазе то значи да реаговањем беба постаје мање, а не више захтевна.

Око 6-8 месеца старости почеће да испитује узрок и последицу. На пример, када сруши неку посуду са стола, беба ће приметити директну везу између њеног дела и ваше рекације. У том периоду у реду је да почнете са постављањем неких граница. Ако ваша беба почне да плаче јер жели нешто што не може да добије, или јој једноставно није потребно, будите истрајни и само је загрлите кад се умири. Дете грлите и кад желите да га похвалите за лепо понашање, а кад крене да ради нешто опасно, немојте скакати и драмити већ га само преусмерите на неку другу активност.

Оно што желимо да кажемо, јесте да се стручњаци уопште не слажу са народним веровањима и зато игноришите савете већ слушајте себе и сопствени инстинкт који вас сигурно неће преварити. На крају крајева, кад мало боље размислите, да ли стварно верујете да је могуће превише волети и мазити бебу?