Ваше дете на узрасту од две године

Оно што највише привлачи пажњу родитеља у овом периоду је упорност коју дете стиче. Фразе попут „не желим“ и „нећу“ постају учестале у свакодневном говору, што може довести до бурних и непожељних реакција.

У овом периоду деца свакодневно побољшавају своје моторне вештине. Успевају да скину делове одеће, самостално ходају, помажу при прању руку, ударају лопту ногом, пењу се по намештају…
Тежина и висина детета од две године
На узрасту од две године просечна тежина детета је око 12,9 кг, а висина, ако је дечак око 88 цм. Када говоримо о девојчицама просечна тежина је око 12,4 кг док је висина око 86 цм. Дете које смо до пре неколико месеци љуљали у наручју, сада је порасло.
Развој детета од 24 месеца
На овом узрасту кажите збогом пеленама. Сваког дана видимо како деца постају све независнија. Обожавају да се играју, али не толико и да деле играчке.
Постају врло посесивни, а фраза „то је моје“ је омиљена. Сада треба обратити пажњу, јер иако не увек, овакво понашање може изазвати агресивне реакције ако неко други проба да узме њихову играчку или било шта друго што дете сматра само његовим.
Поред тога, дете сада има огромну жељу да се пење и силази са степеница, чиме учвршћује своје мишиће. Балони, лоптице али и све остало што може да се баци у вис постаје омиљени инструмент забаве.
Како хранити дете од две године
Дете од самог почетка мора да стекне добре навике за столом. Треба да седи са остатком породице и стимулисати дете да једе само.
Ако дете не жели да једе, немојте му нудити алтернативу, једноставно уклоните тањир. Гледајте да не једе пуно слаткиша између оброка, то ће му смањити апетит. Оброк који понудите Вашем детету треба да садржи разноврсне и уравнотежене хранљиве елементе.
Говор код деце од две године

На овом узрасту дете зна да именује један или више предмета (стварних или на слици). Изговара једноставне фразе или реченице, зна да одговара на једноставна питања.
На крају 2. године дете у свом речнику има око 300 речи. Учестало пита „шта је то?“,“ ко је то?“,“ где је?“ После друге године живота даљи ток развоја ће зависити од индивидуалних способности детета, али и од утицаја средине у којој живи.
Како контролисати емоције детета од 24 месеца?
На овом узрасту дете још увек не зна да контролише своје емоције. Ако дете бурно реагује приликом постављања граница, немојте му контрирати, Ви сте ти који контролишете ситуацију, с обзиром да дете тек почиње да показује свој карактер, и делује да зна шта ради, то ипак није случај. Треба да му скренете пажњу да такво понашање није пожељно, али не да га критикујете, већ оно само треба да донесе закључке.
Добро понашање увек треба наградити и похвалити. Време је да поставите границе и да будете доследни. Време које сада уложите у васпитање вашег детета биће од виталног значаја за његов развој сутра.
Извор: lingualogos.com