Родитељство – 5 практичних савета

22 фебруара, 2015

Родитељство – 5 практичних саветаПредстављамо вам пет савета како да родитељство буде што квалитетније. Сви ми желимо да својој деци пружимо најбоље и константно се трудимо да одговорно обављамо посао родитеља. Али често се деси да окупирани многим обавезама изгубимо компас у васпитавању наше деце. Ево неколико савета да родитељство буде што квалитетније.
porodica
1. Држите очи отворене
Понекад приметимо да нешто није у реду са нашим дететом, али не желимо то себи и да признамо. Сви смо ми презаузети, то је истина. Под сталним смо притиском обавеза које нас одвлаче на многе стране. Дете које је ћутљиво, повучено, које се не понаша као до сада, покушава нешто да нам каже. Али много је лакше да ову информацију затуримо у запећак и да се осврнемо на њу тек кад је криза већ дубоко узме маха. Тек онда погледамо уназад и схватимо да су знаци све време били ту, али да смо били презаузети да бисмо се бавили тим проблемима.
Не дозволите да се проблеми и бриге ваше деце гомилају и расту. Отворите очи и видећете да ли дете изгледа тужно, повучено, дистанцирано или љуто. Препознајте да ли дете има проблема у школи, да ли му пријатељи телефонирају или навраћају често и да ли дете успева да пронађе своје место у школи. Пре и него што схватите, нешто што је било мали проблем, сада је озбиљна ситуација, која захтева напор и време не би ли се разрешила.
2. Развите коректан однос са наставницима
Многи родитељи сматрају да су наставници њихови супарници и не схватају да су сви они ту да помогну да се дете развије у најбољу могућу верзију себе. Ако мислите да имате проблем са наставицима, закажите састанак и питајте како можете складно да функционишете. Многи родитељи зову наставнике и оптужују их, уместо да им дају до знања да би волели да реше проблем заједно. Пре него што се обратите директору са жалбом, видите да ли ситуација може да се реши и на другачији начин.
Ако постоје одређене бриге у породици, не дозволите да наставници сазнају то кроз понашање вашег детета и немогућност праћења наставе.
Ако постоји било какав разлог у породици због ког ваше дете не успева да прати темпо свакодневних обавеза, обавестите наставнике о томе и на тај начин ћете добити савезнике као и разумевање. Будите сигурни да ће се у оваквој ситуацији они још више потрудити и прићи вашем детету отвореног срца.
3. Радите на друштвеним вештинама
На почетку школске године, помозите свом детету, припремајући га не само академски, већ и социјално. Школа није само учење, већ и начин да се дете социјализује и уклопи у своју околину, као и да научи да гради квалитетне међуљудске односе,и да развије пријатељства. Дете које је срећно у школи је дете које лако може да се концентрише на учење и постиже добре резултате. Оно жели да је присутно у школи и да буде део школских дешавања. Онај ко верује да је школа само учење, без социјалног живота, нажалост, прави велику грешку.
Како боље можемо научити децу социјалним вештинама:
Поставите правила која ће се поштовати, са прикладним последицама, у случају да их ваше дете прекрши казните га
Створите рутину у оброцима и одласку у кревет, то ће деци пружити неопходну стабилност
Развијајте дететову способност да се стави у туђу позицију, то ће потпомоћи развој саосећајности
Помогните детету да израти разочарење, фрустрацију и бес тако да не повређују друге
Успоставите основна правила понашања – без псовања, ударања, драња , пљувања и подригивања
4. Помозите деци да буду независна
Кад деца почну да осећају да су самодовољна и почињу да стичу самопоуздање, постају сигурнија у своје способности. Посматраћете како се њихово самопоуздање покреће. Сваке године дете би требало да стекне по једну одговорност која иде са годинама, али тако да осети понос због тога.
Можемо помоћи нашој деци да постану независна тако што ћемо:
Дозволити им да бирају сами своју одећу, да се сами облаче, спремају ужину, ако им увече наместимо њихов аларм уместо ми да их будимо,дозволимо им да сами спакују књиге за школу.
Дозволимо малом детету да само склопи пуззле, само се храни, да уради сам свој домаћи. Много је здравије, ако кажемо свом детету да ћемо прегледати домаћи кад заврши, него да седимо поред њега и исправљамо сваки одговор који напише. Домаћи задатци нису смишљени за родитеље, већ да би деца стекла навику учења и обавеза.
Нека вам дете помогне око кућних обавеза уместо да чека да буде услужено. Неке вештине деца могу стећи ако им дозволите да расклањају сто после јела, скупљају прљав веш, помогну у услуживању гостију и одржавању своје собе чистом.
5. Комуницирајте са својим дететом
Наша деца не би требало никад да се плаше да разговарају са нама. Колико год да је тема шкакљива, или какав год проблем да су направили, не би требало да се плаше да нам се обрате и обрате за савет. Она не смеју да страхују да ћете их осуђивати, морају да схватају да је ваша љубав безусловна. Свакако да морају да сносе последице и да се изборе са емоцијама разочарења, али морају да буду свесни у сваком тренутку да смо ми ту за њих. Изнад свега ми смо њихови родитељи и ако не могу да верују у нашу љубав, у чију љубав ће моћи да поверују?
Константно радите на комуникацији са вашим дететом. Не треба само разговарати са њима о стварима као што су лошије оцене или у ситуацији кад нас наставник позове. Комуникација подразумева интеракције на дневном нивоу, упућен осмех, охрабрење, заједнички оброци. Важно је да уложите време и енергију тако да дете осети да заузима посебно место у вашем животу.
Разговарајте са вашим дететом сваког дана, па чак ако је то и само пар минута
Оставите ваш лаптоп, угасите телевизор, престаните да телефонирате кад ваше дете дође из школе, за време оброка или одвојите време да га ушушкате у кревет, успоставите контакт очима током конверзације..
Обраћајте му се тоном који бисте волели да он користи у разговору са другима
Изражавајте своју љубав сваког дана, без обзира како напоран дан био
Знамо да неки дани са собом носе непредвиђене бриге и да су нека деца захтевнија. Али макар ћемо знати у дубини нашег срца са смо урадили све да помогнем нашој деци да се у свом животу нађу на путу успеха.
Извор: http://superdete.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама