Rok za prijavu za besplatne udžbenike do 15. aprila

6 aprila, 2017

Prijavljivanje za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu u osnovnim školama traje do 15. aprila, a škole imaju rok do 25. aprila da podatke unesu u informacioni sistem “Dositej”.
Prema planu Ministarstva prosvete, besplatne udžbenike dobiće svi osnovci iz materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, kao i treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.
Kao dokaz o ispunjenosti uslova za dobijanje besplatnih udžbenika, roditelji treba da dostave sledeću dokumentaciju: za učenike iz materijalno ugroženih porodica – rešenje kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći; za treće i svako naredno dete – potvrdu obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, dok za decu koja se školuju po IOP-u dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.
Ako učenik ostvaruje pravo po više osnova, udžbenike dobija po osnovu jednog kriterijuma, navode u Ministarstvu.
Učenici od prvog do četvrtog razreda dobiće besplatne udžbenike za matematiku, srpski/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezika, a đaci od petog do osmog razreda za matematiku, srpski/maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama