Rubikova kocka šesti put u školi „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu

9 oktobra, 2017

 
U svetu je poslednjih meseci popularno vrteti „fidžet spiner“. U školi „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu, učenici najčešće u rukama imaju, verovali ili ne  – Rubikovu kocku!

 
Rubikova kocka  jedna je od najprodavanijih igračaka u svetu. Do 2005. godine prodata je u više od 300 miliona primeraka. Uglavnom je to „igračka“ za tinejdžere i odrasle, bila je izuzetno popularna sredinom osamdesetih i devedesetih u celom svetu.
U ovoj školi je postala hit 2014. godine.
Ideju za organizovanje takmičenja u sastavljanju Rubikove kocke  dali su  učenici tadašnjeg  51 i njihov nastavnikIvan Radonić.

Od tada redovno, čak i dva puta godišnje, organizuje se  ovo zanimljivo takmičenje. Takmičenje je ušlo i u Godišnji plan škole i svi učenici ga s nestrpljenjem očekuju.
Broj  različitih položaja Rubikove kocke je tačno 43.252.003.274.489.856.000, a učenici naše škole se takmiče  ko će pre sastaviti onaj čarobni položaj u kome je svaka strana iste boje.
Na takmičenju bude preko pedeset učesnika viših razreda. Učenici matematičke sekcije učestvuju u pripremi takmičenja, mere vreme i brinu da takmičenje prođe fer i pošteno.Da sve protekne kako treba brinu, i nastavnice matematike Zorana Raičević i Kristina Barši

Dok traje takmičenje, publika osim navijanja, ima priliku da se pokaže i u poznavanju formula za površinu, zapreminu i dijagonalu kocke. Raspravimo i odakle naziv „a na kub” asocijacijom na englesku reč cube (kocka).
Svetski rekord u sklapanju cele kocke je 5,66 sekundi, a rekord naše škole je 14,05 sekundi.
Organizujemo i takmičenje u sklapanju jedne strane kao i posebno takmičenje za devojčice.
Ove godine, starijim drugarima pridružila su se i dva učenika trećeg razreda, sa svojom učiteljicom Jadrankom Žigić. Kako stvari stoje, izgleda da će sledeće godine biti još takmičara iz mlađih razreda.

Želja nam je da uključimo i učenike drugih škola i organizujemo međuškolsko takmičenje.  Poruka ovogodišnjih pobednika Olah Denisa, Ignjatov Nikole i Novaković Luke je: ,,Vežbajte, a poziv uskoro stiže! ”
Zorana Raičević
nastavnica matematike u OŠ „Žarko Zrenjanin“
Zrenjanin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama