Ruski neurolog: Najveći problem današnje dece su njihovi prstići

Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze?

Foto: Canva

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

“Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom – nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju “hipertekstove”, uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku”, kaže naučnica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore,nepismenije, bahatije… Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

“Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.”

Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vreme ne razvijete finu motoriku kod dece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi”, poručila je naučnica.

Izvor: Stil