Ružić: 95% prosvetnih radnika radi dobro svoj posao i isto toliko dece je fenomenalno. Ne treba olako davati izjave o urušenom obrazovnom sistemu

8 decembra, 2022

Radna grupa Ministarstva  prosvete će 20. decembra izaći sa konkretnim predlozima za borbu protiv nasilja u školama, rekao je sinoć Branko Ružić. Za sada je, kaže ministar za Tanjug, jedino izvesno da će tražiti veći broj pedagoga i psihologa u školama.

Foto: Youtube

„Imamo različite predloge – da se poveća broj psihologa i pedagoga, da se deci zabrani unošenje mobilnih telefona na časove, što smatram da nije loše zbog koncentracije i praćenja nastave. Takođe, zakon omogućava da škole podnesu prekršajne prijave protiv roditelja čija su deca vinovnici nasilja”, rekao je Ružić i dodao da veruje da je rešenje problema u kombinaciji prevencije i kažnjavanja.

Što se tiče davanja statusa službenog lica nastavnicima, Ružić kaže da bi prava koja bi nastavnici imali u tom slučaju bila veća, ali isto tako i obaveze i potencijalno krivično-pravna odgovornost ako oni počine neko delo.

“Ono što poznaje naš zakon jeste da se nasilje prema nastavniku tretira kao nasilje prema službenom licu i mislim da bi ta forma mogla da zadovolji”, poručio je Ružić.

Govoreći o nasilju u školama, ministar kao poseban problem navodi i to što deca, roditelji i nastavnici izbegavaju da prijavljuju nasilje sve dok ono ne eskalira.

„Ako deca ili roditelji primete da nešto nije u redu, neka prijave Ministarstvu prosvete. Suština je da se nasilje zaustavi na tom prvom, verbalnom nivou”, rekao je Ružić.

Ružić podvlači i da slika nije crno-bela kao što možda deluje u poslednje vreme.

„Devedeset pet odsto nastavnika, direktora, saradnika, psihologa i pedagoga je sjajno i radi za ne tako veliku platu, kao što je i 95 odsto dece fenomenalno i lepo vaspitano, i zato ne treba tako olako davati izjave o urušenom obrazovnom sistemu, uzdrmanom autoritetu, nevaspitanosti dece itd. To su izdvojeni slučajevi”, poručio je Ružić.

Izvor: Tanjug/Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ružić: 95% prosvetnih radnika radi dobro svoj posao i isto toliko dece je fenomenalno. Ne treba olako davati izjave o urušenom obrazovnom sistemu"

  1. Mira kaže:

    Naš ministar ne razume da je dovoljno jedno nasilno i nevaspitano dete u odeljenju da sve ode naopako. Naročito zato što nastavnik nema nikakva sredstva da ga dovede u red. Svi su na gubitku.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama