5 staromodnih principa podučavanja koje treba da neguje svaki nastavnik

12 januara, 2018

Kada imate više od 40 godina i podučavate već nekoliko decenija, više niste jedan od mladih, modernih učitelja koji su tek izišli s fakulteta.
Ja se katkad trudim poraditi na svojim referencama iz pop-kulture, samo da bih ostao relevantan za svoje učenike. Takođe primenjujem modernu tehnologiju kada god mogu jer time uštedim mnogo vremena!

Ipak, još postoje neka područja u kojima i dalje radije primenjujem dobre stare tehnike podučavanja. Uz sve moderne uređaje i beskrajnu tehnologiju koja nam je dostupna, i dalje više verujem ovim staromodnim strategijama i metodama.

1. Ništa bolje od komunikacije licem u lice

Kada svojim učenicima šaljem mejl, ispod svakog mog odgovora na neki upita stoji: „Molim vas, potražite me sutra da bismo mogli uživo da porazgovaramo o tome. Teško je pročitati nečiji ton putem imejla ili poruke. Takođe je lako zaboraviti da govorite drugom ljudskom biću. Učitelji bi uvek trebalo da istaknu važnost ljudske interakcije.“

2. Ima nešto u ispravljanju hemijskom olovkom

Ne postoji zamena za štampane stranice. Nakon što napišem završnu verziju nekog teksta, jednostavno moram prestati pretraživati gore-dole po digitalnoj stranici. Verujem da učenici treba da imaju mogućnost da stave stranicu teksta na sto ili klupu u parku, ili pod, i pogledaju je celu. Prečesto tehnologija postaje sinonim za uštedu vremena, ali učenici uređuju i revidiraju pažljivije kada su prisiljeni da malo uspore i rade na dobrome starom papiru.

3. Zabrana upotrebe mobilnog telefona može pomoći učenju

Shvatam sve razloge upotrebe mobilnog u učionici, ali u prosečnom školskom danu mobilni uređaji ne bi trebalo da budu deo nastave. Oni su neprestana smetnja koja odvlači pažnju učenika i ne dozvoljava im da se koncentrišu na gradivo. Postoji velik broj dostupnih istraživanja koja podupiru argument da je konzistentno, fokusirano mišljenje integralni deo kreativnog i akademskog procesa. Pokušajte zabraniti mobilne u teku jednog sata ili dela dana, a ako ste osnovnoškolski učitelj, zabranite ih na ceo dan.

4. Ja ću uvek verovati u čitanje naglas

Moram priznati, iako vidim važnost čitanja naglas, mrzim ono kada učitelji teraju decu s poteškoćama u čitanju da pravilno čitaju naglas pred svojim vršnjacima, to je čista okrutnost. Toliko mnogo učitelja divno čita i ima onaj predivan glas koji zaista može da oživi neku priču. Čitanje ispred razreda može biti vreme u kojem se učenici s poteškoćama u čitanju mogu odmoriti i čuti kako priča može da zvuči. To može biti vreme kada pisanoj reči možemo dodati emociju koju samo vrsni čitalac može preneti. U rukama učitelja priča koja se čita naglas može biti muzikalna, čarobna i jednostavno izvanredna. Nemojte odustati od toga u korist nekog e-čitača ili kompjuterskog programa.

5. Disciplina stroge ljubavi ima svoje mesto i vreme

Ovo je možda najstarija metoda od svih. Priznajem, samo dve nedelje nakon početka školske godine uspeo sam da rasplačem jednog učenika. Nisam želeo da povredim ničija osećanja, ali neka od te dece odgojena su u izolovanim savršenim balonima koji su ih štitili od neuspeha. To ne može biti zdravo te ih zasigurno ne priprema za savladavanje prepreka s kojima smo svi pre ili kasnije suočeni.
Izvor: Školski portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama