Ružić: Danas o nastavku školske godine

11 januara, 2021

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da će danas na sednici Kriznog štaba biti doneta odluka o tome da li će školska godina biti nastavljena 18. januara.


On ja na TV Prva rekao da će svakako svoj stav o tome izneti medicinski deo Kriznog štaba, a da će Ministarstvo prosvete postupiti u skladu s njihovim preporukama.

“Imamo stalnu komunikaciju sa Institutom za javno zdravlje i njihove procene su da nema razloga za prolongiranje početka drugog polugodišta”, rekao je Ružić.

Upitan kom modelu nastave je Ministarstvo bliže, Ružić kaže da smatra da je verovatniji model nastave koji je važio pre uvođenja potpune onlajn nastave, što znači da su đaci starijih razreda osnovnih škola kao i srednjoškolci išli u škole kombinovano, po grupama.

Matura odložena zbog nedovoljne uključenosti fakulteta

Ružić je izjavio da državna matura neće biti deo obrazovnog sistema 2022. godine, pre svega zbog nedovoljne uključenosti visokoškolskih ustanova, poteškoća u tehnološkom delu pripreme, diskutabilnih rezultata prvog pilotiranja.

On je u intervjuu za Politiku rekao da je državna matura svakako strateški orijentir za neko buduće vreme, ali i da dok se ti problemi ne reše, matura ne može postati validan instrument vrednovanja znanja za upis na fakultete.

“Rezultat će biti odlaganje uvođenja ovog ispita i prebacivanje odgovornosti unedogled, što nije rešenje”, rekao je Ružić i dodao da ne očekuje da će se drugo pilotiranje velike mature realizovati pre poslednjeg kvartala ove godine.

Prema njegovim rečima, dosadašnji način upisa na fakultete neće biti ugrožen, a reformom će biti unapređen.

Do tog cilja preduslov je i postojanje IT sistema sa upravljanje sprovođenjem državne mature na osnovu detaljnog sagledavanja potreba i mogućnosti. Za prikladan softver javna nabavka tek treba da bude raspisana.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama