Ружић најавио одлазак стручних тимова у све школе

7 фебруара, 2023

Одговарајући на питања о случају насиља ученика над професорком енглеског језика у Техничкој школи у Трстенику министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић је у јучерашњој емисији Радио-телевизије Војводине “Прави угао” упозорио да не жели да се баца сенка на крајње коректан и предан рад, како је рекао, армије наставника, учитеља и других запослених у основним и средњим школама у Србији, али и да се случај мора разрешити квалитетно уз поштовање прописаних процедура.

На опаску водитељке емисије да је реакција система изгледала као брза и одлучна: два ученика суспендована, један напустио школу – а да је касније дошло до обрнутог процеса, жалбе на процедуру, Ружић је рекао да у тој школи јесте дошло до повреде процедуре, да је искоришћен правни и најавио нови одлазак Републичке просветне инспекције.

Он је објаснио да решавање питања насиља у школама није могуће “преко колена”. Како је рекао, у Србији има 1800 основних и средњих школа, а да је то само један од многих случајева. Додао је да у укупној маси таквих догађаја, најмањи удео је насиље ученика према наставницима.

Он је захвалио медијима што су, како је рекао, ову тему ставили “на пиједестал”, али је напоменуо и да би позитивни примери из ове области, којих по његовом мишљењу има много више, допринели истинитом извештавању. Он је оценио да је добробит пре свега деце, бриге Министарства просвете али и целог друштва.

Министар просвете се захвалио синдикатима и стручњацима који су укључени у доношење предлога мера за побољшање стања у школама у вези са питањем насиља.

Најавио је одлазак стручних тимова у све школе и изразио уверење да систем може да одговори на све изазове.

На констатацију да изгледа као да у Србији ствари одлично крену онда се појави “процедура” да је “требало консултовати педагога и психолога”, и на питање – да ли је то саботажа Ружић је рекао да је евидентно да процедура није испоштована.

Он је навео и улогу Центра за социјални рад који је био упознат са тешком ситуацијом једног од ученика: самохрани родитељ, шесторо деце.

“Ситуација тињала. Очигледно није довољно рађено са једним од те деце”, рекао је он и негирао да се ради о намерном одуговлачењу случаја.

Цео текст: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Ружић најавио одлазак стручних тимова у све школе

 1. boki каже:

  Ruzic je partiski kadar koji nema veze sa prosvetom i cesto ministri nemaju strucnost iskustvo za oblast kojom rukovodi.

 2. Lilit каже:

  Ne samo sto je sps kadar nego je i fikus. On pojma nema o cemu govori niti sta ce ti strucni timovi raditi po skolama. A i rezultati ce biti takvi.

 3. Играла се деца каже:

  Волела бих да у министарству видим праћење процедура. Посланик каже све најгоре о колеги без доказа, без провере и буде играла се деца.
  Знам више породица у којима су деца самохраних родитеља, њих четворо, петоро и ниједно није помислио да измакне другу столицу никоме, ни другу, ни професору.
  Сада сте окренули причу, нападају школу а деца као нису свесна поступака. За две године су пунолетни, а онда ће живот да се сручи на њих. Правимо се сви блесавог и играмо се процедура док кућа гори, баба се чешља

 4. Almira каже:

  Slazem se sa g-dinom ministrom da treba zaposliti u drugoj smeni strucnjake(pedagoge,psihologe),pun ih je zavod za zaposljavanje,sede kuci,a nasilje bukti.To bi bila dobra praksa,neko sam ko 15 hodina radi uspesno u takvim timovima,a nemam resenje!?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама