Ружић: Најпривлачније и најадекватније плате донеће увођење система платних разреда

Бранко Ружић, министар просвете, нагласио је јуче на састанку с представницима репрезентативних синдиката у образовању да се погрешно тумачи законска могућност да се основци од петог до осмог разреда спајају у комбинована одељења и да то није императивна норма већ опција за средине у којима више нема ученика, а има проблема да се обезбеде наставници. Нагласио је да нема говора о укидању школа, одељења нити радних места. Школе, како је појаснио, разматрају најбоље опције за своју средину и обраћају се надлежним школским управама за сагласност.

Foto: Infobiro TV

− Од 110 захтева које су до сад школе упутиле да не буде спајања, школске управе већ су се усагласиле са 102, а осталих осам достављени су сектору на даље разматрање. Свакако нема ни говора о стотинама затворених школа или било каквим сличним бесмислицама. Ученик ће увек бити интерес број један за нас − указао је Ружић.

У просветним круговима уврежено је мишљење да то што надлежни упорно тумаче да ново законско решење није обавеза него могућност показује да је „пробни балон” у првој години примене наишао на бурне реакције. Синдикалци углавном деле став да чињеница да постоји законска основа оставља простор да се и убудуће припрема терен за спајање већег броја одељења старијих разреда основне школе. Потпуно непримереним сматрају поређење вишегодишњег континуитета комбиновања одељења од првог до четвртог разреда са спајањем ученика старијих разреда осмолетки, и притом нарочито истичу да разредна настава с учитељем није иста и не може да се поистовети с предметном наставом коју држи и 15 различитих наставника.

Доношење прописа који се односе на просветни систем без социјалног дијалога тек је један у низу разлога за незадовољство синдикалаца. Први су мале плате.

Ружић је објаснио да Влада Србије доноси секторска повећања већ неколико година и да ће она бити и наредне године у јануару.

− Биће већа повећања него прошли пут. Улазимо у шесту фазу запошљавања просветних радника и ускоро ћемо објавити конкурс за још 2.553 радна места која се односе на 2019. годину. У току је и израда Посебног колективног уговора у којем су дефинисане одређене повластице. Сматрам да је ово значајан помак јер ћете новим уговором имати јубиларну награду за 40 година стажа и помоћ за рођење детета. Сигуран сам да је свима јасно колико влада протеклих година инвестира у образовање, у запошљавање, повећање плата, боље услове школовања, нове или реновиране школе. Улагања нису никад била већа − рекао је министар просвете.

Његова је оцена да ће, иако са овим повећањем плате постају готово дупло веће него пре седам година, опет најпривлачније и најадекватније плате донети увођење система платних разреда, који се очекује 2025. године. Да се нада да ће повећање плата и увођење платних разреда уследити што пре да би просветни радници достојанственије живели, исказала је Валентина Илић, председник Синдиката образовања Србије. Срђан Словић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност”, напоменуо је да је важно да се изједначе плате запослених у студентском и ученичком стандарду.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, истакла је да сматра важним да број ученика у одељењима буде највише 24, aли да је битно да се ограничи наредним законским решењем на до 28 тамо где их има 30 и да се то смањење може обављати сукцесивно.

О томе министар просвете каже да је републички просек доста испод 24 ученика у основним школама, као и да има само 1,1 одсто одељења са преко 30 ученика, док са 10 и мање има скоро 30 процената одељења широм Србије, али да у потпуности разуме захтев и да је решив уколико се размотри и проширење просторних и наставних капацитета школа са већим бројем ђака.

Извфор: Политика