Ružić: Najprivlačnije i najadekvatnije plate doneće uvođenje sistema platnih razreda

28 avgusta, 2022

Branko Ružić, ministar prosvete, naglasio je juče na sastanku s predstavnicima reprezentativnih sindikata u obrazovanju da se pogrešno tumači zakonska mogućnost da se osnovci od petog do osmog razreda spajaju u kombinovana odeljenja i da to nije imperativna norma već opcija za sredine u kojima više nema učenika, a ima problema da se obezbede nastavnici. Naglasio je da nema govora o ukidanju škola, odeljenja niti radnih mesta. Škole, kako je pojasnio, razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu i obraćaju se nadležnim školskim upravama za saglasnost.

Foto: Infobiro TV

− Od 110 zahteva koje su do sad škole uputile da ne bude spajanja, školske uprave već su se usaglasile sa 102, a ostalih osam dostavljeni su sektoru na dalje razmatranje. Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola ili bilo kakvim sličnim besmislicama. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas − ukazao je Ružić.

U prosvetnim krugovima uvreženo je mišljenje da to što nadležni uporno tumače da novo zakonsko rešenje nije obaveza nego mogućnost pokazuje da je „probni balon” u prvoj godini primene naišao na burne reakcije. Sindikalci uglavnom dele stav da činjenica da postoji zakonska osnova ostavlja prostor da se i ubuduće priprema teren za spajanje većeg broja odeljenja starijih razreda osnovne škole. Potpuno neprimerenim smatraju poređenje višegodišnjeg kontinuiteta kombinovanja odeljenja od prvog do četvrtog razreda sa spajanjem učenika starijih razreda osmoletki, i pritom naročito ističu da razredna nastava s učiteljem nije ista i ne može da se poistoveti s predmetnom nastavom koju drži i 15 različitih nastavnika.

Donošenje propisa koji se odnose na prosvetni sistem bez socijalnog dijaloga tek je jedan u nizu razloga za nezadovoljstvo sindikalaca. Prvi su male plate.

Ružić je objasnio da Vlada Srbije donosi sektorska povećanja već nekoliko godina i da će ona biti i naredne godine u januaru.

− Biće veća povećanja nego prošli put. Ulazimo u šestu fazu zapošljavanja prosvetnih radnika i uskoro ćemo objaviti konkurs za još 2.553 radna mesta koja se odnose na 2019. godinu. U toku je i izrada Posebnog kolektivnog ugovora u kojem su definisane određene povlastice. Smatram da je ovo značajan pomak jer ćete novim ugovorom imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža i pomoć za rođenje deteta. Siguran sam da je svima jasno koliko vlada proteklih godina investira u obrazovanje, u zapošljavanje, povećanje plata, bolje uslove školovanja, nove ili renovirane škole. Ulaganja nisu nikad bila veća − rekao je ministar prosvete.

Njegova je ocena da će, iako sa ovim povećanjem plate postaju gotovo duplo veće nego pre sedam godina, opet najprivlačnije i najadekvatnije plate doneti uvođenje sistema platnih razreda, koji se očekuje 2025. godine. Da se nada da će povećanje plata i uvođenje platnih razreda uslediti što pre da bi prosvetni radnici dostojanstvenije živeli, iskazala je Valentina Ilić, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije. Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, napomenuo je da je važno da se izjednače plate zaposlenih u studentskom i učeničkom standardu.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, istakla je da smatra važnim da broj učenika u odeljenjima bude najviše 24, ali da je bitno da se ograniči narednim zakonskim rešenjem na do 28 tamo gde ih ima 30 i da se to smanjenje može obavljati sukcesivno.

O tome ministar prosvete kaže da je republički prosek dosta ispod 24 učenika u osnovnim školama, kao i da ima samo 1,1 odsto odeljenja sa preko 30 učenika, dok sa 10 i manje ima skoro 30 procenata odeljenja širom Srbije, ali da u potpunosti razume zahtev i da je rešiv ukoliko se razmotri i proširenje prostornih i nastavnih kapaciteta škola sa većim brojem đaka.

Izvfor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama