Ružić: Obuke za 4000 nastavnika i novi resursni centri za podršku deci sa smetnjama u razvoju

13 avgusta, 2021

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je osnivanje resursnih centara kao potpuno novih organizacionih jedinica u obrazovnom sistemu i nabavku savremene asistivne tehnologije za decu sa smetnjama u razvoju, čime će se unaprediti sistem dodatne podrške i kvalitet inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja.

Resursni centri će okupiti stručnjake različitih profila, koji imaju iskustvo u radu sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju. Oni će pružati dodatnu podršku  deci, učenicima i njihovim roditeljima, a i obučavati zaposlene u školama za individualizovani pristup obrazovanju. Za početak planirano je osnivanje tri resurs centra, koji bi regionalno pokrivali teritoriju cele Srbije, a predviđeno je da se taj broj kasnije poveća“, najavio je Ružić.

On je dodao da će ovi centri biti formirani pri školama koje ispunjavaju određene kriterijume u pogledu opreme, ljudskih resursa, prostora i kvaliteta rada. Prema njegovim rečima, resursni centri će imati posebnu ulogu kada je reč o primeni asistivnih tehnologija kojima se unapređuje i olakšava učenje i napredovanje učenika sa smetnjama u razvoju i njihovo učešće u školskim i vršnjačkim aktivnostima.

Uloga resursnog centra biće i da svako dete kome je to potrebno dobije odgovarajući uređaj asistivne tehnologije. Za pojedinu decu, asistivne tehnologije predstavljaju razliku između isključivanja i uključivanja, pristupačnosti i nepristupačnosti. Ove tehnologije, bilo da ih deca koriste kao pomagalo za kretanje ili za komunikaciju u učionici, omogućavaju  veći pristup sadržajima koji bi im bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez korišćenja ovih uređaja. Ne samo da im omogućavaju veći stepen nezavisnosti i autonomije u obrazovanju i radu, već im poboljšavaju kvalitet života“, naveo je on.

Kako kaže, planirane su i obuke za 4.000 nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji, kao i obuke za 500 članova interresornih komisija o asistivnim tehnologijama i unapređenom povezivanju potreba deteta sa uslugama podrške.

Prema ministrovim rečima, ovi centri deo su projekta „Unapređen ravnopravni pristup kvalitetnom douniverzitetskom obrazovanju za ugroženu decu” koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje u saradnji sa UNICEF–om, a finansira EU.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ružić: Obuke za 4000 nastavnika i novi resursni centri za podršku deci sa smetnjama u razvoju

 1. Lasta kaže:

  Da li se misli samo na učenike koji rade po iop-u 1 i 2 koji imaju teškoće u savladavanju nastavnog programa, ili i na nadarene učenike koji rade po iop-u 3? Da li država planira nekim uvidom povećanje broja ovih učenika? Šta sve obuhvataju ti resursi i na koji način će se realizovati? Ko su ljudi koji će se obučavati za taj rad? Da li se planira pomoć u obučavanju redovnih učenika vezano za digitalne tehnologije u nastavi ili je to i dalje prepušteno roditeljima?… Sindikati prosvete imaju neka posla (da li je završni ispit pokazao stvarno znanje), pa evo, da pitam bar nešto konkretno.

 2. Luki kaže:

  Samo da podsetim ministra da postoji DEFEKTOLOŠKI FAKULTET! Ne znam odakle ideja da će neko, priučen na nekom seminaru, bolje raditi nego neko ko je proveo 4 godine obrazujući se baš za to!! Smatram da se toj deci uskraćuje mogućnost da se, uz STRUČNU pomoć razviju do svog maksimuma.

  1. kolega kaže:

   Bravo Luki, sve je tako!!!

 3. Miloš kaže:

  Da li Fasper, Društvo defektologa, Zajednica specijalnih škola ima neki komentar na ovu najavu? Nema, zato što će pojedinci iz ovih institucija opet uzeti novac i držati obuke a diplomirani defektolozi da rade u kaficima. Najvecu štetu imaće deca sa intelektualnim smetnjama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama