Ружић: Платни разреди би могли да се уведу од јануара 2022. године

8 новембра, 2020

Осим здравља,приоритет и наставак реформе у образовању

Најважнији приоритети за Министарство просвете, науке и технолошког развоја у овом тренутку, према речима новог министра Бранка Ружића, јесу здравље ђака, студената и запослених у образовању, а осим тога и одржавање започетог реформског процеса, дигитализација, нова стратегија образовања до 2027. године…

Ружић је у интервјуу за данашњу “Политику” казао да је образовни систем у амбијенту који је наметнула пандемија вируса корона, упркос отежаним условима рада, показао је да је највиталнији у смислу отпора.

Подсетио је да је школска година на време почела на свим нивоима образовања, као и да постоје алтернативни методи рада у ситуацијама када дође до оболевања ученика и запослених.

Како каже, иако се у целокупном друштву бележи велики пораст броја заражених, у оквиру образовног система ситуција није алармантна, али уколико дође до погоршања, спремни су да на то одговоре, а да не угрозе процес стицања знања.

“Најважнији приоритети у овом тренутку су здравље ђака, студената, запослених. Важно је и одржати континуитет започетих реформских процеса, наставља се дигитализација завршног испита за крај основног образовања”, казао је Ружић.

Говореци о дигитализацији система, Ружић каже да увођењем дигиталног света као обавезног предмета од првог разреда направљена је основа за дигитално описмењавање од најрнијег узраста.

Такође, додаје да је започет и рад на новим образовним стандардима и истиче да наука и технологија нису више “државно сироче” које се финансира спорадично.

“Научнотехнолошки развој приоритет је владе и кичма развоја наше државе, економије, индустрије”, наводи Ружић.

Очекује да нова стратегија образовања до 2027. године буде спремна у првом кварталу следеће године.

Када је реч о реформи система плата, Ружић каже да је тренутна ситуација таква да се чека ребаланс буџета за ову годину и санирање негативних ефеката ковида 19, а да ће у фази припреме буџета за 2021. годину у договору са синдикатима сагледати могућност континуитета позитивног тренда повећања плата.

Сматра да ће у првој половини наредне године платни разреди бити једна од најважнијих тема, а оптимистичне процене су, према његовим речима, да би могли да се уведу од јануара 2022. године.

Ружић каже и да се очекује да се формира савет при кабинету премијерке Ане Брнабић коме ће председавати председница владе, а копредседници бити његов претходник Младен Шарчевић и он.

“Очекујем изузетну сарадњу и остварање континуитета са пређашњим радом господина Шарчевића”, каже Ружић.

На питање којој ће се функцији више посветити – министру образовања или првом потпредседнику Владе, Ружић каже да има једну од највећих одговорности у Влади јер је Министарство просвете, науке и технолошког развоја најважније за друштво које тежи да постане модерно.

“Ресорно министарство које водим има императив да води рачуна о будућности наше нације, о наредних 50 година. То је разлика између краткорочних и дугорочних државних циљева, тактичких маневара и стратешких реализација”, навео је министар просвете.

Част му је што је први потпредседник Владе коју предводи Ана Брнабић, као и то што је на том месту наследио свог партијског шефа Ивицу Дачића што му, како каже, даје још виши ниво одговорности.

На питање на које је резултате поносан као доскорашњи министар државне управе и локалне самоуправе, Ружић је казао да настављајући рад премијерке Ане Брнабић која је пре њега обављала ту функцију, успели су да изменама законодавног оквира, дигитализацијом, преданим радом матичара, формираним јединственим управним местима обезбеде да грађани осете да су у епицентру интересовања државе.

Извор: ТРВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Ружић: Платни разреди би могли да се уведу од јануара 2022. године"

  1. Aleksa каже:

    ”Говореци о дигитализацији система, Ружић каже да увођењем дигиталног света као обавезног предмета од првог разреда направљена је основа за дигитално описмењавање од најрнијег узраста.”

    Stvarno? Ne vidim povezanost. Pre uvođenja Digitalnog sveta, učenici su imali nastavni predmet Od igračke do računara pa je ukinut da bi uveli Projektnu nastavu. Projektna nastava je bukvalno uvedena pre dve godine. U međuvremenu, nastavnici su išli na seminare u vezi sa novim predmetima. Onda još novih predmeta i još novih seminara. Šta radite više sa nastavnicima? O čemu se tu radi? Ništa ne sprovedete do kraja. Počinjete sa reformom školstva svake dve godine od prvog razreda osnovne škole ali nijedna ne potraje duže od dve godine. Kako možete da videte efekte ako se ne završi čitav ciklus? Samo maltretirate i učenike i nastavnike.
    Šta mislite koliko vremena je potrebno gospodinu Ružiću da shvati kako funkcioniše sistem u prosveti? Čovek ništa ne zna o tome ali već priča poznatu bajku iz još poznatije knjige ”Platni razredi i ostale bajke”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама