Ružić: Platni razredi bi mogli da se uvedu od januara 2022. godine

8 novembra, 2020

Osim zdravlja,prioritet i nastavak reforme u obrazovanju

Najvažniji prioriteti za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ovom trenutku, prema rečima novog ministra Branka Ružića, jesu zdravlje đaka, studenata i zaposlenih u obrazovanju, a osim toga i održavanje započetog reformskog procesa, digitalizacija, nova strategija obrazovanja do 2027. godine…

Ružić je u intervjuu za današnju “Politiku” kazao da je obrazovni sistem u ambijentu koji je nametnula pandemija virusa korona, uprkos otežanim uslovima rada, pokazao je da je najvitalniji u smislu otpora.

Podsetio je da je školska godina na vreme počela na svim nivoima obrazovanja, kao i da postoje alternativni metodi rada u situacijama kada dođe do obolevanja učenika i zaposlenih.

Kako kaže, iako se u celokupnom društvu beleži veliki porast broja zaraženih, u okviru obrazovnog sistema situcija nije alarmantna, ali ukoliko dođe do pogoršanja, spremni su da na to odgovore, a da ne ugroze proces sticanja znanja.

“Najvažniji prioriteti u ovom trenutku su zdravlje đaka, studenata, zaposlenih. Važno je i održati kontinuitet započetih reformskih procesa, nastavlja se digitalizacija završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja”, kazao je Ružić.

Govoreci o digitalizaciji sistema, Ružić kaže da uvođenjem digitalnog sveta kao obaveznog predmeta od prvog razreda napravljena je osnova za digitalno opismenjavanje od najrnijeg uzrasta.

Takođe, dodaje da je započet i rad na novim obrazovnim standardima i ističe da nauka i tehnologija nisu više “državno siroče” koje se finansira sporadično.

“Naučnotehnološki razvoj prioritet je vlade i kičma razvoja naše države, ekonomije, industrije”, navodi Ružić.

Očekuje da nova strategija obrazovanja do 2027. godine bude spremna u prvom kvartalu sledeće godine.

Kada je reč o reformi sistema plata, Ružić kaže da je trenutna situacija takva da se čeka rebalans budžeta za ovu godinu i saniranje negativnih efekata kovida 19, a da će u fazi pripreme budžeta za 2021. godinu u dogovoru sa sindikatima sagledati mogućnost kontinuiteta pozitivnog trenda povećanja plata.

Smatra da će u prvoj polovini naredne godine platni razredi biti jedna od najvažnijih tema, a optimistične procene su, prema njegovim rečima, da bi mogli da se uvedu od januara 2022. godine.

Ružić kaže i da se očekuje da se formira savet pri kabinetu premijerke Ane Brnabić kome će predsedavati predsednica vlade, a kopredsednici biti njegov prethodnik Mladen Šarčević i on.

“Očekujem izuzetnu saradnju i ostvaranje kontinuiteta sa pređašnjim radom gospodina Šarčevića”, kaže Ružić.

Na pitanje kojoj će se funkciji više posvetiti – ministru obrazovanja ili prvom potpredsedniku Vlade, Ružić kaže da ima jednu od najvećih odgovornosti u Vladi jer je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najvažnije za društvo koje teži da postane moderno.

“Resorno ministarstvo koje vodim ima imperativ da vodi računa o budućnosti naše nacije, o narednih 50 godina. To je razlika između kratkoročnih i dugoročnih državnih ciljeva, taktičkih manevara i strateških realizacija”, naveo je ministar prosvete.

Čast mu je što je prvi potpredsednik Vlade koju predvodi Ana Brnabić, kao i to što je na tom mestu nasledio svog partijskog šefa Ivicu Dačića što mu, kako kaže, daje još viši nivo odgovornosti.

Na pitanje na koje je rezultate ponosan kao doskorašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave, Ružić je kazao da nastavljajući rad premijerke Ane Brnabić koja je pre njega obavljala tu funkciju, uspeli su da izmenama zakonodavnog okvira, digitalizacijom, predanim radom matičara, formiranim jedinstvenim upravnim mestima obezbede da građani osete da su u epicentru interesovanja države.

Izvor: TRV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ružić: Platni razredi bi mogli da se uvedu od januara 2022. godine"

  1. Aleksa kaže:

    ”Govoreci o digitalizaciji sistema, Ružić kaže da uvođenjem digitalnog sveta kao obaveznog predmeta od prvog razreda napravljena je osnova za digitalno opismenjavanje od najrnijeg uzrasta.”

    Stvarno? Ne vidim povezanost. Pre uvođenja Digitalnog sveta, učenici su imali nastavni predmet Od igračke do računara pa je ukinut da bi uveli Projektnu nastavu. Projektna nastava je bukvalno uvedena pre dve godine. U međuvremenu, nastavnici su išli na seminare u vezi sa novim predmetima. Onda još novih predmeta i još novih seminara. Šta radite više sa nastavnicima? O čemu se tu radi? Ništa ne sprovedete do kraja. Počinjete sa reformom školstva svake dve godine od prvog razreda osnovne škole ali nijedna ne potraje duže od dve godine. Kako možete da videte efekte ako se ne završi čitav ciklus? Samo maltretirate i učenike i nastavnike.
    Šta mislite koliko vremena je potrebno gospodinu Ružiću da shvati kako funkcioniše sistem u prosveti? Čovek ništa ne zna o tome ali već priča poznatu bajku iz još poznatije knjige ”Platni razredi i ostale bajke”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama