Ružno ponašanje deteta je greška roditelja: 5 stvari koje morate da menjate!

avgust 13, 2017

Ukoliko kod deteta primetite neko ružno ponašanje, budite svesni da je to najverovatnije došlo od vas. Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja, kako piše Dejvid Vulf.


Previše su zavisni
Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju decu čine ih previše zavisnim prvo od samih roditelja, a vremenom i drugih ljudi. Deca koja su navikla da uvek neko rešava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umesto njih lošije se snalaze u životu. Oni po tom obrascu nastavljaju da traže osobe koje će moći da ih u životu vode i imaju tendenciju da postanu zavisni od njih.

Prekidaju druge u govoru
Ukoliko su roditelji skloni da “upadaju” nekome u reč, njihova deca će sigurno raditi to isto. Uvek pustite dete da vam kaže sve što hoće, do kraja. Ne dozvolite da sebi budete važniji od deteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite dete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i ima bolju komunikaciju.

Ne poštuju odrasle
Biće trenutaka u kojima će neko drugi čuvati vaše dete. Vaši rođaci, bebisiterka, prijatelji ili komšije… Ukoliko se ne trudite da vaspitate dete tako da poštuje vas, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i vašem detetu.

Previše pričaju o porodičnim temama
Deca se od najranijeg uzrasta uče da dele. Ukoliko ne naučite dete da neke stvari ne treba da iznosi van kuće ono samo neće napraviti razliku između privatnosti i javnosti. Ne želite da se “prljav veš” ili intima doma deli u vrtiću ili kada vam dođu gosti. Zato naučite svoje dete šta ostaje u vaša četiri zida.

Kasno usvoje rečnik lepog ponašanja
Nikada nije suviše rano da naučite svoju decu kako da budu ljubazna i pristojna. Oni zaista moraju da znaju osnovne reči lepog ponašanja kao što su: izvini, hvala, molim te i tako dalje. Deca uče od najranijeg uzrasta, a ako im pristojnost i ljubaznost približite od najranijeg perioda i drugi će biti oduševljeni njima.

Autor: bizlife.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama