Šarčević: Najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao

17 avgusta, 2018

Ukoliko se sa sindikatima sve uredi kako treba, najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da ni učenici neće trpeti zbog racionalizacije mreže škola, već da će samo pojedini direktori postati tehnološki višak.
On je gostujući u četvrtak na N1 rekao da je sa sindikatima u “odličnom savezu”, kao i da vode brigu o ljudima koji ostaju bez posla, pre svega, zbog malog nataliteta.
Prema njegovim rečima, višak u prosveti se, u velikoj meri podudara sa brojem nastavnika koji odlaze u penziju.
On je ponovio da mu je cilj ono što je obećao na početku mandata – da se uvede sistem kvaliteta rada i dodao da za početak postoji lakši metod da se razvrsta ko radi bolje, a ko lošije, a to su prosvetna zvanja.
Šarčević je rekao i da se radi na tome da prosvetari od jeseni ulaze u prvo zvanje koje, prema njegovoj proceni, sigurno može da dostigne 20 do 25 odsto ljudi, koji bi samim tim išli u bolji platni razred.
Kako kaže, druga i kompeksnija mera kvaliteta rada prosvetnih radnika je ishodno znanje, odnosno eksterno ocenjivanje i objasnio da će se kroz ishode učenika znati da li je nastavnik dobro radio – uzimaće se obzir eksterne ocene sa ocenama koje je učenicima dao profesor.
Time bi, kako je objasnio nastavnici legalnim putem, vremenom mogli da dođu i do četvrte kategorije u okviru svoje platne grupe, što je plata redovnog univerzitetskog profesora.
Govoreći o zahtevima prosvetnih radnika, ministar je ponovio da se za njihova prava “bori kao lav” i da je sve ovo vreme bio “veći sindikalac od svih njih”.
Kada je reč o racionalizaciji mreže škola, Šarčević je kazao da ona ima zadatak da odražava potrebe stvarnosti i da Beograd danas ne može da ima 11 mašinskih škola, kao u vreme kada je mašinska industrija u glavnom gradu zapošljavala 29.000 mašinskih radnika.
– Ako imate u Apatinu srednju tehničku školu sa 700 đaka, i drugu tehničku školu sa 40 đaka, kakav je problem da oni pređu u veću školu. Pitanje je samo da li treba dva direktora, ja mislim da ne treba – naveo je Šarčević
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Šarčević: Najkvalitetniji nastavnici ne moraju da brinu za svoj posao

 1. Jasna kaže:

  Šta je to ” prvo zvanje…”?

 2. Natasa Jankovic kaže:

  A sta sa sefom racinovodstva pedagogogom sekretarom? To nikoga nije briga. Vojska nas ce ostati na ulici i ko ce da nas primi u ovim starim godinama.

  1. Gricko kaže:

   Nikoga nije briga, draga moja…. tako je “prošao” moj muž. Prvo je morao pobeći od “Oluje” ostavši bez svega tamo… saobraćajni inženjer po struci, koji je bio odličan student potucao se ovde po privatnicima i sa 58 godina pre dve godine ostao praznih ruku… niti staža, niti penzije…. i šta sad sa 60 godina? Niko ga ne pita…. Mnogo je ovakvih slučajeva.

 3. Zabrinuti roditelj kaže:

  Za ministra sve pohvale treba konacno da se odvoji zito od “kukolja”i nagradi rad,trud i kvalitet.Dosta je bilo sistema koji su prevazidjeni i koji sistem vracaju unazad sto se odrazava najvise na ucenike koji ne dobijaju finkcionalno znanje.Nazalost ima onih koji su zalutali u prosvetu i treba sto pre da izadju iz sistema a ne da upropastavaju generacije uceci ih koriscenjem metoda iz srednjeg veka.

  1. Milena kaže:

   Opremjlenost skola prvo treba da izađe iz srednjek veka pa onda po redu

 4. tina kaže:

  Da,ministar je rekao nesvesno sta je kljucni problem prosvete u Srbiji-nizak natalitet a to ce ministarstvu dati opravdanje za bukvalno svaku odluku u prosveti,neki put pomislim da ovoj drzavi nizak natalitet savrseno odgovara.

 5. XM kaže:

  Kako napredovati kada te direktor škole premesti na godinu dana na novo radno mesto iako imaš rezultate iza sebe? Automatski ispadaš iz igre, ne možeš napredovati, a uz put si i pred penzijom (sa mesta učitelja na mesto čuvara dece u produženi boravak). Bez obzira na kreativnost , ne možeš pokazati rezultate na takmičenjima i ostaješ u zapećku, a oni koji nemaju za 4 godine nikakve rezultate sa takmičenja dobiju nagradu da ostanu u nastavi??????

 6. Maki kaže:

  Ja ne vidim zašto su našim školama uopšte potrebni bibliotekari, biblioteke i knjige. Osim u predizbornoj kampanji, da se malo našalimo. Ministarstvo je lepo počelo sa merama štednje na bibliotekarima i sredstvima za čišćenje po kvadratu. Sad su bibliotekari u sedmom platnom razredu. Dogodine valjda više nećemo morati opet o istom, ko baba o uštipcima. Neka lepo poukidaju te biblioteke, pa će i prašine biti manje i tako nam eto još novih ušteda i još lepih povećanja platica, mašala.

 7. Mila kaže:

  Sve ste lepo rekli. Medjutim postoji bojazan kad se odvaja žito od kukolja, kukolj se idabere a žito nora da se bori da opstane. Sve je lepo osmislio ali kako ce to da sprovede? Samo kad su pomenuti platni razredi svi su se poplasili i medjusobno poceli da se mere. Svi misle da su najbolji. A ko je najbolji jdredjuju neke cudne komisijske procene sastavljene od najgorih. Tako sa ne nadajte se da kad odvoje zito od kukolja ..ostace vam kukolj za decu i njihova funkcionalna znanja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama