С двоје је тешко, с једним није лакше или о предрасудама према родитељима јединаца

Искрена исповест маме: Ево како је заиста кад имате јединца

У једној од прошлих колумна писала сам о својој одлуци, још увијек не дефинитивној, да останем на једном дјетету. Док још увијек промишљам и размишљам о евентуалном проширењу обитељи и избјегавам питања попут оног “кад ћеш на друго?” и савјете попут “роди да се има с ким играти”, понекад ми се чини да је имати једно дијете једнако тешко као имати двоје или више. Добро, свако ново дијете носи нову бригу и нову обавезу, али не могу рећи, док гледам своје пријатеље с више дјеце, да је имати једно дијете лакше.

Сви моји пријатељи или познаници имају најмање двоје дјеце и увијек ми је било пред њима глупо рећи колико ми је понекад тешко. Постоје увијек те предрасуде према родитељима једног дјетета (као нпр. да смо себични), а често зна долетјети и коментар “а лако је теби, ти имаш само једно.”.

Понекад ми се чини да количина дјеце одређује колико си “прави” родитељ, а имати једно дијете је као да имаш кућног љубимца. С двоје већ можеш добити титулу родитеља у пуном смислу ријечи. Више дјеце значи и аутоматски да ти је теже – е, онда је то то. Права си мајка само ако си мајка жртва (на Балкану.).

“Понекад ми се чини да количина дјеце одређује колико си “прави” родитељ”

Имати једно дијете није лакше. За почетак. Сви ми родитељи, без обзира на број дјеце који имамо, пролазимо кроз исте бриге и проблеме. Сви ми желимо најбоље за своју дјецу и бринемо се јесмо ли довољно добри родитељи и радимо ли све како треба.

Имати једно дијете не значи да си мање мајка. Моја прва година мајчинства била је ужасно тешка. Од постпорођајне депресије, проблема с дојењем, усамљености – итекако сам осјетила све “чари” мајчинства. Једно дијете захтјева више пажње. Односно, да то кажем на искрени начин – једно дијете је прави мали приљепак. Особито ако живите далеко од своје обитељи. Ми смо његов центар свијета.

Иако постоје тренутци кад се дома заигра сам, такви тренутци су врло ријетки. Кад му треба друштво, ту су мама или тата. Током задњег лоцкдоwна први пут сам помислила да сам му стварно требала родити брата или сестру за игру. Шалим се, наравно. Једно дијете значи да ћеш стално слушати питања попут “кад ћете на друго?” или да нећеш знати што одговорити кад те твоје дијете први пут упита: “Мама, зашто ја немам брацу или секу?”. Или ћеш размишљати да му набавиш кућног љубимца.

“Једно дијете је сасвим довољно да ти преокрене твој свијет наопачке”

Једно дијете значи и да ћеш се морати борити с предрасудама које људи имају према јединцима и објашњавати им да то не значи да ће твоје дијете одрасти у размажену и усамљену особу. Једно дијете су температуре усред ноћи, рана јутра и зачепљени носић. Једно дијете значи пјевање једне те исте пјесмице по стоти пут, чак и кад останеш сама. Једно дијете значи да у већини случајева нигдје више нећеш стићи на вријеме. Једно дијете значи да понекад једва чекаш да заспе, а кад заспе не можеш престати гледати у њега и размишљати у какву ће особу одрасти.

Једно дијете не значи да нећеш понекад пожељети узети предах од свих мајчинских обавеза. Једно дијете не значи да ћеш за себе имати једнако времена као и прије мајчинства. Једно дијете не значи мање грижње савјести. Једно дијете не значи да нећеш бити осуђивана од околине због одгојних метода које примијењујеш или због тога како храниш своје дијете. Једно дијете је кад ти се дани чине дуги, али свеједно желиш зауставити вријеме. Једно дијете, наспрам двоје (или више дјеце), значи можда мању количину обавеза, али једнаку количину љубави. Једно дијете је то прво дијете које те научи што мајчинство је. Једно дијете је сасвим довољно да ти преокрене твој свијет наопачке.

Пише: Мартина Фригановић

Извор: Super1