Evo do čega dovodi preterana briga i kontrola roditelja

januar 30, 2020

Preterana roditeljska briga može da ima negativan učinak na decu, te dovodi do prelikog opterećenja kod mališana, tvrde naučnici.

Naime, studija sa Univerziteta na Floridi je anketirala više od 400 studenata uzrasta od 18 do 29 godina kako bi saznali više od njihovom odgajanju i kako su se osećali kao školarci. Imali su cilj da da ocene ponašanje roditelja, s posebnim fokusom na preteranu brigu o deci.

Rezultati su pokazali da deca roditelja koji ih tokom detinjstva kontrolišu osećaju se sve bespomoćnije, beznadežno i sve više ogorčeno, što dovodi do toga da se manje trude u školi i kasnije često ne uspevaju da završe fakultet.

Zaključili su da preterana roditeljska briga, posebno kad je takav i otac, usko povezana s osećajem preopterećenosti.

Profesor i direktor Univerziteta koje sprovelo istraživanje,Frank Fincham tvrdi da deca previše brižnih roditelja kasnije u životu razvijaju negativna osećanja i prema školovanju poput bespomoćnosti, beznađa i ogorčenosti.

„Preopterećenost je odgovor na konstantan stres koji se nameće deci, trošieći im energij i smanjujućoi produktivnost. To dovodi do umanjenog osećaja za svoja postignuća“, kaže on.

Autorka studije Hajli Love rekla je da se to nastavlja i kada završe školovanje. Tada deca roditelja koji ih previše kontrolišu odu od kuće i sami zasnuju porodicu, piše Business Insider.

Foto: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Evo do čega dovodi preterana briga i kontrola roditelja"

  1. rade radosvljevic kaže:

    Preterana briga i kontrola roditelja može dovesti do negativnih posledica za adolescenta. Kada roditelji suviše brinu i kontrolišu svaki korak svog deteta, to može dovesti do osećaja gušenja i nedostatka samopouzdanja. Adolescent može postati nesiguran, nesposoban da donosi odluke i razvija sopstvenu autonomiju. Takođe, takva kontrola može ograničiti razvoj njihove sposobnosti za rešavanje problema i samostalnost. Ovo može rezultirati gubitkom samopoštovanja, otporom prema roditeljima i smanjenom komunikacijom. Važno je da roditelji pruže podršku i smernice, ali i da omoguće prostor za razvoj samostalnosti i odgovornosti.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama