Ево до чега доводи претерана брига и контрола родитеља

Претерана родитељска брига може да има негативан учинак на децу, те доводи до преликог оптерећења код малишана, тврде научници.

Наиме, студија са Универзитета на Флориди је анкетирала више од 400 студената узраста од 18 до 29 година како би сазнали више од њиховом одгајању и како су се осећали као школарци. Имали су циљ да да оцене понашање родитеља, с посебним фокусом на претерану бригу о деци.

Резултати су показали да деца родитеља који их током детињства контролишу осећају се све беспомоћније, безнадежно и све више огорчено, што доводи до тога да се мање труде у школи и касније често не успевају да заврше факултет.

Закључили су да претерана родитељска брига, посебно кад је такав и отац, уско повезана с осећајем преоптерећености.

Професор и директор Универзитета које спровело истраживање,Frank Fincham тврди да деца превише брижних родитеља касније у животу развијају негативна осећања и према школовању попут беспомоћности, безнађа и огорчености.

„Преоптерећеност је одговор на константан стрес који се намеће деци, трошиећи им енергиј и смањујућои продуктивност. То доводи до умањеног осећаја за своја постигнућа“, каже он.

Ауторка студије Хајли Лове рекла је да се то наставља и када заврше школовање. Тада деца родитеља који их превише контролишу оду од куће и сами заснују породицу, пише Business Insider.

Фото: Политика